Annons
Nyheter

Volvo återkallar 105 000 bilar

Volvo återkallar 105 000 bilar i 78 länder, varav 17 000 i Sverige, på grund av fel på kulledsmuttrarna som kan orsaka glapp i styrningen.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2004

- Vi upptäckte själva vid inspektion att kulledsmuttrarna inte var dragna med rätt moment på ett antal bilar, säger Peter Ganjbar på Volvo Personvagnars informationsavdelning. De aktuella bilarna är modellerna S 60, S 80 och V 70 tillverkade mellan den 31 mars och den 12 oktober förra året. Glappet kan påverka styrkänslan och leda till oljud, uppger Sveriges Televisions Mittnytt, som har en bil tillverkad under den aktuella perioden. Att muttrarna inte var tillräckligt åtdragna upptäcktes i samband med kontroll av hjulupphängningens länkarmar. - Man var tvungen att dra åt dem hårdare, säger Peter Ganjbar. Detta berodde i sin tur på att de koniska muttrarna inte riktigt höll måttet. - Glappet tenderar att öka vid belastning. Föraren märker att ratten vrids ur sitt rätta läge ju mer glappet tilltar och styrningen fungerar inte riktigt som man vill. Felet uppges dock inte ha lett till några olyckor. Genom att återkalla bilar tillverkade från vecka 14 till vecka 41 bedömer Volvo att man tagit till med god marginal för att fånga in alla bilar som eventuellt behöver åtgärdas. Av de bilar som berörs finns bland annat 29 000 i USA, 17 000 i Sverige, 9 000 i Storbritannien och 8 000 i Tyskland. Text: Benny Öinert/TT

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons