Annons
Nyheter

VM-profil: Oliver Kahn

Den gyllene tyska VM-historien är dess målvakter. Anton Turek 1954, Sepp Maier 1974 och Bodo Illgner 1990, spelade alla framträdande, i vissa fall avgörande, roller när tyskarna blev världsmästare.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2002
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

BILD: SCANPIX Håller den sanningen i sig så blir Tyskland en het kandidat till VM-guldet även den här gången. Ty en bättre sista utpost än Oliver Kahn i Bayern München finns inte - inte i hela Europa. Det är experterna eniga om. Trots att Kahn hållit en hög och jämn nivå ändå sedan mitten av 1990-talet, så blir årets VM det första där han är förstemålvakt. Han fanns med även 1994 i USA och 1998 i Frankrike men endast som reserv. - Min reservtid har präglat mitt tänkande. Jag insåg att jag måste ändra min inställning till idrotten, säger Kahn. Det märks på hela hans uppträdande. Viljan att vinna är enorm. Och även om Kahn av sina närmaste betraktas som en bussig person så genomgår han i så fall en betydande personlighetsförändring när matcherna blåses igång. Han är i det närmaste hänsynslös i närkamperna. Blir han ojust tacklad drar han sig inte för att klappa till sin motståndare. Och så skäller han ut både med- och motspelare. Vredesutbrotten är närmast legendariska. Här överlistar Kaiserslauterns Jörgen Pettersson Oliver Kahn. BILD: SCANPIX Patrik Andersson, som hade det tvivelaktiga nöjet att som mittback i Bayern München spela närmast framför Kahn, blev utskälld åtskilliga gånger. Svensken berättade för övrigt en gång att Kahn, som har en enastående blick för spelet, i bland rusade ut från sitt mål och flyttade på någon försvarsspelare som han ansåg var felaktigt placerad. När Oliver Kahn utsågs till lagkapten av förbundskaptenen Rudi Völler var det, trots Kahns hetsiga temperament, en utnämning som applåderades av alla parter. Ty Kahn har vuxit ut till lagets klippa, en person som genom sin erfarenhet visar framförallt de yngre vägen. Utan Kahns insatser både på och bredvid planen är det inte säkert att tyskarna klarat extrakvalet mot Ukraina. Den smärtsamma 1-5-förlusten hemma mot England krossade spelarnas självförtroende. I det läget tog Kahn och Völler tag i det hela och såg till att VM-historiens näst mest framgångsrika nation tog sig till slutspelet. Det var ett måste, ty efter fiaskot i EM 2000, där tyskarna blev sist i sin grupp, så hade nationen nog inte orkat med ännu ett misslyckande. Oliver Kahn är alltså den givne förgrundsgestalten i laget. Ett lag som under de senaste sex åren inte varit den segermaskin man varit tidigare. Men håller tesen om de tyska målvakternas betydelse för laget i sig, så kan VM bli den revansch som många hoppas på. Källa: Pressens Reportagebyrå

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons