Annons
Nyheter

VM-profil: Lennart Johansson

Lennart Johansson blev aldrig president i det Internationella fotbollsförbundet, (Fifa). Ändå har han för alltid skrivit in sig i fotbollshistorien.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2002
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Jospeh Blatter och Lennart Johansson. BILD: SCANPIX Detta genom att driva igenom ett beslut som radikalt förändrade förutsättningarna för de länder som är intresserade av att arrangera VM eller EM. Det var nämligen Lennart, som efter en hård kamp mot sin antagonist, Sepp Blatter, fick majoritet för förslaget att fotbolls-VM 2002 skulle delas mellan två länder, Japan och Sydkorea. Det var första gången som ett av de stora mästerskapen inom idrotten delades på detta sätt. - Egentligen var det ganska lätt att slåss för den idén, säger Lennart Johansson, och motiverar sin ståndpunkt på följande sätt: - För det första var det två väldigt bra ansökningar. Det hade varit svårt att säga nej till någon av dem. För det andra är det svårt att hitta länder som kan klara ett mästerskap vilket kräver ett 20-tal stadionanläggningar av högsta klass. För det tredje fanns det också ett historiskt skäl till varför en delning var bra, säger Lennart Johansson, nyligen omvald till Uefa-president för en fjärde period. När Johanssons linje segrade förklarade Sepp Blatter att han skulle göra allt för att detta delade VM endast skulle vara ett mellanspel. Men historien har givit svensken rätt. EM 2000 delades mellan Holland och Belgien och kampen om EM-slutspelet 2006 står mellan ett flertal delade alternativ, däribland ett nordiskt, med Danmark, Finland, Norge och Sverige. - Det är ingen tvekan om att allt fler inser fördelarna med ett delat koncept. Inte minst är konstnaderna så höga att det är i det närmaste omöjligt för ett enskilt land att hantera dem. Endast ett fåtal stora länder klarar av det. Och enligt mitt sätt att se så bör alla länder ha en fair chans att vara med i de här sammanhangen, säger Lennart Johansson. När det gäller det speciella historiska skälet som Johansson vägde in i sitt beslut, så handlar det om de dåliga relationer som alltid rått mellan Japan och Sydkorea. Under andra världskriget ockuperade Japan Korea. Och de ursäkter som olika japanska regeringar framför, har av många koreaner uppfattats som så inlindande att de knappast tagits på allvar. Förberedelserna för VM har emellertid öppnat nya kanaler och samarbetet har skett utan större problem. Lennart Johansson är av Fifas styrelse utsedd till ordförande i organsiationskommittén och därmed den högste ansvarige för VM. Text: Pressens Reportagebyrå

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons