Annons
Nyheter

VM-profil: Bora Milutinovic

Han kallas för Trollkarlen var helst han har tjänstgjort. Och ser man till de framgångar han nått så finns det heller ingen annan benämning som motsvarar de trick som Boro Milutinovic, 57 år, utfört.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2002
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

BILD: SCANPIX Milutinovic, född i Kroatien, har allt sedan VM i Mexico fört sina adepter, inte endast till slutspel, utan även till den andra omgången i turneringarna. När därför det kinesiska förbundet skrev kontrakt med honom skedde det i förhoppningen att Kina för första gången skulle få en riktig VM-framgång. Mycket riktigt, under Milutinovics ledning, förvandlades kineserna från förlorare till en segermaskin som malde ner allt motstånd i kvalet. - Spelarna saknade självförtroende när jag tog över. Jag ändrade på det, berättade Milutinovic när saken var klar. Granskar man de underverk som Milutinovics åstadkommit är det lätt att hålla med Pele. 1986 ledde han Mexico. Laget nådde kvartsfinalen där blivande finalisten Tyskland vann först efter straffar. Fyra år senare i Italien var han ansvarig för Costa Rica. Besegrade såväl Skottland som Sverige, blev tvåa i gruppen och föll mot Tjeckien i åttondelen. 1994 ledde Milutinovic USA och förlorade mot de blivande mästarna Brasilien i åttondelsfinalen. I Frankrike för fyra år sedan ledde Milutinovic Nigeria. I åttondelen blev det stryk mot ett mycket starkt Danmark. Och nu väntar Kina på magin. Text: Pressens Reportagebyrå

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons