Annons
Nyheter

VM-krönika: "Isak" tar chansen

Fyra år går snabbt. Det tackar vi för. Äntligen är det dags för en månads fotbollsfest, en fest som vi längtat efter allt sedan Zinedine Zidane sänkte Brasilien i Paris 1998.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2002

Jag har alltid stora förväntningar på ett fotbolls-VM. Det räcker att läsa namnen på de länder som deltar för att åtminstone jag får minnesbilder från tidigare världsmästerskap. Brasilien och Argentina - fotbollskonst och kanonskott. England och Italien - straffmissar och nervdaller. Frankrike och Portugal - snabba finter och kvicka fötter. Nigeria och Kamerun - improvisation och målgester. Kina, Sydkorea och Japan - Nej, stopp ett tag! Det här är något nytt, något spännande. Visst har Sydkorea varit med tidigare, fem gånger, och även Japan, med i Frankrike 1998, men det är få som kar koll på något av de tre länderna eller deras landslag. Det ska bli riktigt roligt att följa deras framfart och se om de ytterligare har närmat sig resten av fotbollsvärlden. Alltid är det något lag som överraskar. Jag tror på Senegal, även om de hamnat i en svår grupp med Frankrike, Uruguay och Danmark som motståndare. Den gruppen är hyperintressant för oss svenskar eftersom det är där vi har våra motståndare vid ett eventuellt gruppavancemang. Sverige ja. Några förväntningar går det knappast att ha. Vårt kära landslag är svårbesegrat, men nu är motståndet än svårare. Världens bästa landslag finns på plats, världens bästa domare, världens bästa coacher, världens bästa forwards, mittfältare och backar. I ett fotbolls-VM medverkar även världens bästa målvakter - i år är en av dem från Smygehamn. 1990 var året då Andreas Isaksson hade en poster på den italienske VM-målvakten Walter Zenga hängande i pojkrummet. Nu är han själv där, inte som Lars-Tommys förstaval, men "Isak" har på några få veckor kommit betydligt närmare en VM-match i och med Magnus Kihlstedts skadeproblem. Andreas har gjort en kometkarriär och ses som efterträdare till Magnus Hedman. Få tvivlar på att Andreas Isaksson är den som tar över vår stolta målvaktstradition efter namn som Kalle Svensson, Ronnie Hellström och Thomas Ravelli. När Lars-Tommy väljer Andreas Isaksson före Coventrymålvakten är oklart, det kan bli redan under detta VM. Desto klarare är att när han väl får chansen i landslaget, så tar han den. Det gjorde han i TFF 1999, i U 21-landslagsdebuten mot Österrike samma år och i Juventus (jag såg själv en imponerande uppvisning av "Isak" i finalen av en miniturnering i augusti 2000 där han räddade fyra straffar mot Inter). I årets mästerskap saknas Holland, åtminstone såhär dagarna före VM. Holland har alltid legat mig varmt om hjärtat som fotbollsnation alltsedan jag som nioåring grät efter finalen mot Argentina 1978. Det var så förbaskat orättvist och som liten jag var var mitt hat till Mario Kempes lika stort som hans hårman. Låt mig avslutningsvis sia om utgången. Frankrike lyckas inte upprepa succéerna från de senaste mästerskapen. Förutom Senegal framstår Argentina och Portugal som mina guldfavoriter. Vad tror du? Under VM finns möjligheten att tävla och vinna priser - håll ögonen öppna både här på hemsidan och i tidningen.

Sigge Hansson sigge.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons