Annons
Nyheter

Vitryss undvek dopningstest

Påsen med dopningsprover var inte försluten och det positiva provet kunde inte räknas. Därför begärdes den vitryska OS-deltagaren in för ett nytt test, men den aktiva dök aldrig upp och är nu försvunnen.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2002

Internationella olympiska kommittén (IOK) tar i med hårdhandskarna och straffar Vitryssland hårt. Truppens överledare Jaroslav Baritjko har tillsammans med den aktiva blivit utslängd från OS sedan den aktiva inte kommit till det avtalade dopningstestet på måndagen, uppger nyhetsbyrån DPA. IOK har också indirekt utdelat drygt 1,2 miljoner kronor i böter i form av indraget stöd till Vitrysslands olympiska kommitté under resten av året. Det är den hårdaste böteslappen som IOK någonsin delat ut. IOK uppger att 380 gånger över den tillåtna gränsen för den anabola steroiden nandrolon hittats i dopningsprovet, men den påse som provet låg i tillsammans med andra prov var inte försluten och därför kunde inte IOK agera utan var tvungna att ta ett nytt. De andra proven i påsen var dock negativa. Den aktiva och vilken sport han deltagit i har inte avslöjats då han ännu inte hörts själv. IOK uppger att de har bevis för att den aktiva pratat med överledaren Baritjko kort innan försvinnandet och det är anledningen till att överledaren också sparkas ut från vinter-OS. Tidigare på måndagen gick IOK ut och förnekade att de hittat något positivt dopningsprov under OS i Salt Lake City, men väljer nu alltså att lägga korten på bordet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons