Annons
Nyheter

Viteshot för arbetsmiljön på servicehus

Tomelilla kommun hotas av ett vite på 25 000 kronor. Enligt Arbetsmiljöinspektionen har inte kommunen gjort tillräckligt åt att förbättra arbetsmiljön vid servicehusen Brinkehem i Brösarp, Norrevång i Tranås och Välagården i Tomelilla.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2002

- Jag ser allvarligt på det här, säger Eva Karsten, handläggare på Arbetsmiljöinspektionen. Hon ger kommunen fram till 1 oktober att bättra sig. Annars kan länsrätten döma kommunen att betala vitet. Först och främst kräver Arbetsmiljöinspektionen att kommunen undersöker orsakerna till den höga sjukfrånvaron. Detta för att komma fram till vad som behöver göras. Enligt Eva Karsten började ärendet redan för två år sedan. Kommunen har skyllt på omorganisationer och chefsbyten för att ingenting har blivit gjort. Bristerna är av olika slag, enligt personalen: De anställda har en hård arbetsbelastning och många är sjukskrivna. På jobbet ges inte någon möjlighet till återhämtning. Bemanningen är låg. Det gjordes en vårdtyngdsmätning 1999. Men då undersöktes inte den psykiska belastningen. Arbetsmiljöinspektionen konstaterar efter att ha besökt servicehemmen att ingenting har gjorts åt problemen. "Undersökningen av den psykiska belastningen på arbetsställena har inte kunnat redovisas trots uttalade problem bland arbetstagarna och den höga sjukfrånvaron", skriver Arbetsmiljöinspektionen i Malmö.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons