Annons
Nyheter

Vindkraftverk gynnar miljön

Vindkraftverk till havs skadar inte fiskar, fåglar eller växtlighet. I stället gynnas den biologiska mångfalden, visar nya undersökningar.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2004

Forskare vid Stockholms universitet har studerat det marina livet vid de två vindkraftparkerna på Utgrunden och Yttre Stengrund i Kalmar sund som byggdes för några år sedan. Kraftverken och dess fundament har gynnat utvecklingen av livet i havet och medverkat till att antalet arter av djur och växter ökade. Musslor, havstulpaner och andra fastsittande organismer etablerade sig på kraftverkens fundament under vattnet. Enligt marinbiolog Marcus Öhman vid Stockholms universitet fungerar vindkraftverken som ett slags artificiella rev. Även frilevande djur som fiskar ökade i mängd runt omkring kraftverken. - Det mest häpnadsväckande var att vi såg så fantastiskt mycket sjustrålig smörbult. Det är en viktig art i svenska vatten som många andra fiskarter livnär sig på, bland andra torsken, säger Marcus Öhman till Göteborgs-Posten. "Rev-effekten" som enligt forskarna skapar nya förutsättningar för liv har även tidigare noterats vid bropelarna till Ölandsbron liksom den senare byggda Öresundsbron. En grupp ornitologer under ledning av Jan Pettersson, tidigare chef för Ottenby fågelstation på Öland, har studerat om huruvida vindkraftverken är en fara för fågellivet. De fann att endast en fågel dött efter en kollision med ett vindkraftverk, medan 100 000-tals andra fåglar flugit förbi utan att ta skada. Sedan 2000 har ornitologerna med hjälp av militär radarutrustning följt omkring 20 000 fågelflockar på deras väg förbi vindkraftverken i Kalmar sund. Fåglarna ser kraftverken på långt håll och ändrar sin färdriktning. - Mycket få flockar flyger närmare än en kilometer innan de viker av, säger Jan Pettersson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons