Annons
Nyheter

Vill ha kommunekolog med i 3G-beslut

Viktiga naturvärden riskerar att skadas allvarligt om inte utbyggnaden av 3G-nätet sker med större kontroll. Det skriver Svenska Naturskyddsföreningen i en rapport. Trots det har Tomelilla kommuns kommunekolog, Per Karlsson, inte deltagit i beredningarna av bygglovsärendena.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2003

- Jag är inte förvånad, kommenterar Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson och säger samtidigt att det visar hur angelägen rapporten, "Placera masten rätt", är. Han menar att erfarenheter från USA visat på stora problem för hotade fågelarter där det finns master. Fåglarna flyttar, lämnar boet med ungar eller flyger ihjäl sig mot masten och dess stag. Även om Mikael Karlsson säger att master inte är det största hotet mot sällsynta fåglar, ger det ändå en kraftig påverkan. Per Karlsson säger att Naturskyddsföreningens krav i rapporten inte är kontroversiella och att han ställer sig bakom dem. Samtidigt förklarar han att det är en chefsfråga huruvida han ska delta vid nämndsmöten och beredningar eller inte. - Men visst är det möjligt att jag kunde ha tillfört någonting. Rent allmänt tycker jag det är bra om kommunekologen är med när nämnden beslutar i planärenden. Tomelilla kommun har idag ingen klar policy när det gäller telemaster. Johan Israelsson, förvaltningschef på Miljö -och byggnadskontoret, säger att varje ärende istället får en enskild beredning. I samtliga fall är det stadsarkitekt Bengt Alm som stått för detta. På frågan varför Per Karlsson inte kopplats in svarar Johan Israelsson: - Visst är det bra om resurserna i förvaltningen utnyttjas. Det är möjligt att Per Karlsson kommer att delta i framtida beredningar. Men han menar att det hittills räckt med att gå till översiktsplanen för att se vilka områden som är känsliga ur natursynpunkt - den innehåller även en hel del sådana uppgifter. I dag arbetar Per Karlsson med att sammanställa ett kommunalt naturvårdsprogram. Det ska vara klart vid årsskiftet 2004/2005 och ska bland annat fungera som kunskapsbas i kommunens planarbete. Att invänta det är inget alternativ för Johan Israelsson, eftersom mycket kunskap redan finns tillgänglig. - Dessutom måste vi anpassa oss efter rådande omstä

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons