Annons
Nyheter

Viktor trivs på sin praktikplats

Viktor Dormvik är en av de ungdomar som tack vare KPU fått praktikplats. Viktor är modeintresserad och trivs på sin praktikplats i butiken Boston. Han tycker att han haft ett ''bra flyt'' sedan han i våras gick ut hotell- och restaurangprogrammet på Sydskånska gymnasiet i Ystad.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2004

- Efter studenten fick jag sommarjobb som servitör på Bryggeriet. När sommaren var över blev jag arbetslös, men fick då höra talas om KPU. Jag frågade min kusin på Boston om hon ville bli min handledare och det gick bra. Enda problemet är att ersättningen är låg och att jag blir arbetslös igen när butiken snart blir en ren tjejbutik, säger Viktor. Viktor Dormvik, som egentligen är utbildad kock och servitör, har tack vare KPU fått en praktikplats i butiken Boston i Ystad. Han är modeintresserad och gillar sin praktikplats. Bild: Thorsten Persson Viktor finns på arbetsplatsen hela dagen, det vill säga klockan 9.30 -18, och får för detta en statlig KPU-ersättning på 96 kronor om dagen. På en månad får han därmed in cirka 2 000 kronor, vilket enligt honom själv inte är tillräckligt. - Nej, för att kunna betala och göra rätt för mig hemma och samtidigt kunna leva ett någorlunda självständigt liv skulle jag behöva cirka 3 500 kronor i månaden. Då hade ekonomin fungerat och det hade gått någorlunda jämnt ut varje månad, påpekar Viktor. Han är glad över den utbildning som kock och servitör som han fick på Sydskånska gymnasiet och hoppas nu på ett nytt sommarjobb på någon av Ystads restauranger. I så fall tänker Viktor lägga undan en del av lönen. Sparkapitalet skall användas till en bartenderutbildning i Göteborg. - Utbildningen är på en och en halv månad och kostar 11 500 kronor plus att man själv måste fixa bostad i Göteborg. Jag tror det är värt varenda krona och att det blir lättare att få jobb när jag har den utbildningen också, säger Viktor Dormvik.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons