Nyheter

Vikarierna blir allt fler

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2005

Vikarierna blir allt fler på arbetsmarknaden, framför allt bland arbetarna. Bland tjänstemännen ökar i stället de fasta anställningarna.

Det visar en rapport från Kommunal. Det totala antalet visstidsanställda har ökat från 390000 personer 1990 till 590000 personer. Mellan 1990 och 2002 minskade antalet tillsvidareanställda arbetare med 90000 personer. Inom vård och omsorg har de tillsvidareanställda blivit färre samtidigt som antalet vikarier har legat på en oförändrad nivå. Resultatet blir större arbetsbörda för de anställda.

– Fast anställd personal ska introducera, hjälpa och stötta tillfällig personal. Det gör deras arbetssituation mer pressad, säger Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn.

En annan trend på arbetsmarknaden är, enligt rapporten, att de tillsvidareanställda tjänstemännen blir fler medan arbetarna med fast anställning blir färre.

Tjänsteman definieras som en person med eftergymnasial utbildning. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.