Nyheter

Växternas beskyddaresvärmar för fjärilar

Majvi Rosquists envisa kamp har räddat luddvårlöken i Trelleborg. Hon är kommunens floraväktare.
Nyheter • Publicerad 18 november 2008
Som kommunens floraväktare håller Majvi Rosquist koll på Trelleborgs 25 rödlistade arter. Bild: Tomas Nyberg
Som kommunens floraväktare håller Majvi Rosquist koll på Trelleborgs 25 rödlistade arter. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Jag känner mig riktigt hedrad över att bli nominerad till Tångräkan, säger hon och skrattar.

I drygt tio år har hon varit kommunens floraväktare, ett jobb hon utför åt Lunds botaniska förening.

- Jag kollar upp hotade och rödlistade arter, förklarar hon.

I Trelleborgs kommun handlar det om runt 25 arter att räkna mer eller mindre varje år. Vissa är mer hotade än andra. De senaste åren har Majvi Rosquist jobbat mycket för att skydda den så kallades luddvårlöken. Den växer mest på kyrkogårdar. Men på ett annat ställe hittade hon den i Trelleborg, på Högalid där det nya äldreboendet ska byggas.

- Det går inte att flytta på luddvårlök. Då dör den direkt. I stället lyckades hon efter mycket om och men att hägna in blomman. I dag finns den kvar - även om den haft ett dåligt år.

- Jag räknar ju den varje år. Och 2008 fanns det enbart 34 luddvårlökar på Högalid. Detta kan jämföras med 138 året innan. Men det beror så mycket på hur våren har varit. Luddvårlöken blommar väldigt tidigt, berättar hon.

Hon har också jobbat för att skydda praktnejlikan som finns på Trelleborgs golfklubb.

- De har fått en skötselplan och den mår väldigt bra i dag. Intresset för flora startade på 70-talet. Sedan dess har Majvi Rosquist lärt sig allt mer. Men ett annat intresse har börjat konkurrera på senaste tiden.

- Nu är jag jätteintresserad av fjärilar. De är fantastiska. Men svårare att studera. En blomma finns ju kvar. Men en fjäril försvinner i väg.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.