Annons
Nyheter

Världen mobiliserar biståndshjälp

FN mobiliserar sin största hjälpinsats hittills, liksom frivilligorganisationer världen över.
Nyheter • Publicerad 28 december 2004

Akuta insatser har inletts för att hjälpa offren för flodvågskatastrofen i Asien.

På tisdagseftermiddagen höll FN:s medlemsländer ett möte i Genève för att besluta om hjälpinsatser till de drabbade länderna. Det blir den största insatsen i organisationens historia enligt uppgifter på FN:s hemsida.

Annons

Minst tio länder behöver hjälp; antalet omkomna och skadade stiger oavbrutet. Den största utmaningen är att hantera den väntade ökningen av vattenburna sjukdomar. Flera av de drabbade länderna hade redan före katastrofen omfattande problem med malaria, denguefeber, kolera och andra diarrésjukdomar. En katastrof av den här omfattningen plus den höga lufttemperaturen ökar också risken för bland annat infektioner.

I första hand gäller det nu att samordna de akuta insatserna, att erbjuda sjukvård och hjälpa till med el- och vattenförsörjning. På sikt krävs ytterligare resurser för att hjälpa länderna med återuppbyggnaden.

Röda Korset, Röda Halvmånen, olika religiösa organisationer och många andra av världens frivilligorganisationer erbjuder hjälp.

Internationella Röda Korset vädjade på tisdagen om motsvarande 290 miljoner kronor till hjälp åt katastrofoffren.

"Detta är den största katastrofen vi har upplevt på årtionden. Vi har inte ens sett toppen av isberget ännu", sade generalsekreteraren i Rödakors- och rödahalvmånefederationen Markku Niskala i ett uttalande.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons