Nyheter

Värktabletter ny drogtrend

Allt fler ungdomar i Malmö söker hjälp mot missbruk av det smärtstillande ämnet tramadol som finns i vanliga värktabletter.
Nyheter • Publicerad 3 april 2008

På ungdomsmottagningen Maria Malmö har personalen märkt en markant ökning av antalet unga som söker hjälp för att sig ur sitt beroende.

- För ett halvår sedan rörde det sig kanske om en patient i månaden. Nu är det snarare tre i veckan, säger Måns Wretblad, socionom på Maria Malmö, till Sydsvenskan.

Enligt honom har många av ungdomarna helt enkelt plundrat sina föräldrars medicinskåp. Andra har köpt tabletter av kompisar, av vuxna langare eller på internet. Tramadol är ett morfinliknande ämne som ingår i ett stort antal mediciner, bland annat Tradolan, Tiparol och Zamadol. Det används mot olika smärttillstånd, men kan också fungera ångestdämpande och ge en känsla av välbefinnande. Det är receptbelagt men inte narkotikaklassat.

(TT)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.