Annons
Nyheter

Vårdsverige mobiliserar

Beredskapen är god för att ta hand om fysiskt skadade svenskar som återvänder från de katastrofdrabbade länderna i södra Asien. – Antalet omkomna kommer att stiga kraftigt, bedömde samtidigt statsminister Göran Persson.
Nyheter • Publicerad 29 december 2004

Flodvågskatastrofen är en tragedi av enorm omfattning. Katastrofen är troligen den värsta i vår tid och kommer att under lång tid att påverka den svenska vardagen.

Det sade statsminister Göran Persson vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Annons

Samtidigt påminde han om att många saknade har kommit till rätta under räddningsarbetet.

Samtidigt bedöms beredskapen för att ta hand om fysiskt skadade svenskar vara god.

Det finns inga officiella uppgifter om varifrån i Sverige de drabbade Asienresenärerna kommer. Det är ett bekymmer för kommuner och landsting som behöver ett bra underlag för att kunna möta vårdbehoven från hemvändande och deras anhöriga.

Men nu har Svenska kommunförbundet och Landstingsförbundet fått uppgifter från My Travel om antal personer som har rest från landets kommuner till Phuket och Sri Lanka, mellan den 12 och 25 december. Även om en del av dessa kan ha rest hem före katastrofen anser förbunden att det kan ge en uppfattning till kommunerna om vilken beredskap de behöver mobilisera. Förbunden hoppas få motsvarande uppgifter från Apollo och Fritidsresor, för att ge en ännu mer rättvisande bild.

- De kontakter vi har haft med kommuner och landsting visar på en god beredskap för att ta hand om hemvändande svenskar, säger Britta Rundström, direktör på Svenska kommun- och Landstingsförbunden och bland annat ansvarig för krishantering, till TT.

Dagens Medicin skriver om en kommande undersökning från Nationellt kunskapscentrum för katastrofpsykologi i Uppsala. Den visar att speciella kliniker för traumabehandling saknas i hälften av landstingen.

- De som förlorat en nära anhörig, exponerats för fara och haft svåra upplevelser kan bli väldigt traumatiserade. Därför behöver landstingen tänka på att screena dem som återvänder för att tidigt identifiera riskpersonerna, säger Kerstin Bergh Johannesson, psykolog och verksam vid Nationellt kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, till tidningen.

Men Britta Rundström på Svenska Kommun- och Landstingsförbunden tror att landstingen kommer att kunna hantera trauman också. Ett trauma utvecklas oftast när chocken har släppt, därför finns tid att planera.

- Jag tror att sjukhusen klarar det, bara man hjälps åt och organiserar samarbetet. Det viktiga nu och på sikt är att stötta kommuner och landsting som har det operativa ansvaret. Därför måste varje myndighet ta sitt ansvar för att underlätta så att det blir så bra som möjligt för dem som kommer hem, säger hon till TT.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons