Annons
Nyheter

Vård och omsorg spräcker budget

De ekonomiska problemen för vård och omsorgs-förvaltningen, kommunens ekonomiska sorgebarn, fortsätter. En prognos efter årets första fyra månader tyder på att vården av de gamla i år kommer att kosta drygt sju miljoner kronor mer än beräknat.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2002
John Johansson (m). Arkivbild: Bass Nilsson
John Johansson (m). Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

Ändå har förvaltningen i år fått ett tillskott på drygt 2,2 miljoner kronor. År efter år går vård och omsorgsförvaltningen med underskott, i fjor med 5,5 miljoner kronor. Är verksamheten inte underbudgeterad? - Jag vet inte, säger kommunalrådet John Johansson (m). Enligt ett beslut i fullmäktige i fjor ska kommunledningen ta itu med problemen om någon nämnd inte håller sin budget. Men John Johansson kan inte nu säga vad som ska göras. Av den nya vård- och omsorgschefen Annica Forsgrens kommentar till budgetuppföljningen framgår att förvaltningen har omkring 15 tjänster som inte har täckning i budgeten. Framför allt är det hemtjänsten som kostar mer än beräknat. Administrationen riskerar att gå minus eftersom ett antal konsulter anlitats under året. Dessutom finns det risk för att kostnaderna för sjuksköterskor ökar på grund av att kommunen anlitat bemanningsföretag, enligt Forsgren. Nu vill vård- och omsorgschefen se över personalkostnaderna och analysera om den nuvarande bemanningen verkligen behövs. Hon hoppas också att lönekostnaderna ska minska när de nya sjukskötersketjänsterna tillsätts i sommar. Tekniska hjälpmedel samt anställningen av en vaktmästare bidrar med 1,5 miljoner kronor till det befarade budgetöverskridandet. För att täcka den delen av underskottet föreslår vård- och omsorgschefen att politikerna ska begära ett tilläggsanslag. Annica Forsgren poängterar också att sjukskrivningar bland enhetscheferna och oro för den nya organisationen, som sjösattes vid årsskiftet, har lett till svårigheter att följa upp ekonomin. Just organsiationsförändringarna leder under året till extra kostnad på ytterligare 1,2 miljoner kronor, som Annica Forsgren anser att nämnden för vård och omsorg skall täcka genom att begära ett tilläggsanslag från kommunstyrelsen. Dessutom belastas vård- och omsorgsförvaltningens resultat av 625?000 kronor i avgångsvederlag till förre avdelningschefen på socialkontoret, Bengt Magnusson. Men den kostnaden bör ligga utanför förvaltningens budget, anser Forsgren. Även nämnden för utveckling och arbete riskerar enligt prognosen att under året gå back. Underskottet beräknas till en miljon kronor. Barn- och utbildningsnämnden hamnar enligt prognosen på ett underskott på 3,1 miljoner kronor. Den summan har dock ifrågasatts av Leif Sandberg (c), barn- och utbildningsnämndens ordförande, som hävdar att det handlar om en feldebitering och att hans nämnd kommer att hålla budgeten. För kommunen i sin helhet ser det dock lite ljusare ut. Trots minusposterna slutar året enligt prognosen efter fyra månader på ett plus på 2,4 miljoner kronor, en miljon sämre än budgeterat. Underskotten kompenseras av att intäkterna av skatter och statsbidrag beräknas öka.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons