Annons
Nyheter

Vård eller fängelse för Mijailovic?

Psykiskt sjuk eller vid sina sinnens fulla bruk? I dag, torsdag, avgör Svea hovrätt om man ska följa i tingsrättens spår och döma Mijailo Mijailovic till livstids fängelse för mordet på Anna Lindh eller om det blir sluten psykiatrisk vård.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2004

I Stockholms tingsrätt har Mijailo Mijailovic erkänt att han tillfogat Anna Lindh ett antal hugg, men att dådet var en impulshandling och att han styrts av en inre röst. Detta faktum har lett till att Mijailovics advokat Peter Althin i hovrätten, och till mångas förvåning, hävdat att hans klient bör frikännas. Enligt Althins resonemang kan attacken mot Anna Lindh inte betraktas som mord, eftersom Mijailovics alltså inte haft uppsåt att döda. Då kan Mijailovic inte heller fällas för något annat brott, eftersom gärningsbeskrivningen enbart täcker mord. Frågan om Mijailovics psykiska tillstånd har varit den springande punkten, både i tingsrätten och hovrätten. Skulle rätten döma Mijailovic till livstids fängelse hamnar han på Kumlaanstaltens riksmottagning. Dit förs alla som fått fyra års fängelse eller mer. "Här blir det ett antal tester för att utreda i vilken balans den dömde är. Vi gör en risk- och farlighetsbedömning och tittar på missbruksproblem och utbildningsnivå, säger Christer Isaksson, säkerhetsansvarig på Kriminalvårdsstyrelsen till TT." Inledningsvis sitter de livstidsdömda, i dag är de runt 130 stycken, oftast på Kumla, Hall, Tidaholm, Norrtälje eller Malmö. Med tiden slussas de ut till anstalter med lägre säkerhetsnivåer. Bedöms Mijailovic vara psykiskt sjuk, tas han först till Huddinge sjukhus rättspsykiatriska avdelning. Här fattas sedan beslut om en framtida placering. Det kan bli Huddinge, Karsudden i Katrineholm men även Säter i Dalarna eller Sidsjön i Sundsvall.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons