Annons
Nyheter

Välavlönade direktörer ökade inkomsterna

Storbolagsdirektörer höjde inkomsterna med nio procent 2002. Det är tre gånger mer än genomsnittet för alla företagsledare. Inkomstökningarna skedde samtidigt som många företag gick dåligt, skriver Dagens Nyheter.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2004

Inkomsterna för landets verkställande direktörer ökade i genomsnitt med tre procent under 2002 och medianinkomsten för en vd var 381 000 kronor. Affärs- och kreditupplysningsföretaget UC har kartlagt 150 000 direktörers självdeklarationer för 2001 och 2002. I deklarationerna framkommer inkomst av tjänst, vilket utöver lön också kan vara bonusar och ersättningar från exempelvis styrelseuppdrag. Kartläggningen visar att en vd i de minsta företagen, som omsätter mindre än en miljon kronor, fick sämst inkomstökning. Endast en procent. En direktör i ett mindre företag tjänade i snitt 343 000 kronor. Mest fick de direktörer som redan tjänar bäst och jobbar i företag som omsätter mer än en halv miljard kronor. De plussade på sina inkomster med nio procent. Medianinkomsten bland storbolagscheferna var 1,46 miljoner. Mest tjänar direktörer som jobbar i företag som sysslar med stödtjänster till finansiell verksamhet, exempelvis försäkringsmäklare, fondförvaltare och investmentbolag. Här deklarerade genomsnittsdirektören för 1,5 miljoner under 2002.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons