Annons
Nyheter

Vägverket kräver frivilligt alkolås

Vägverket kräver att inte bara rattfylleridömda ska få alkolås på bilen. Även den som har konstaterade alkoholproblem, men inte ertappats full bakom ratten, ska kunna ingå i programmet.
Nyheter • Publicerad 27 november 2007

Omkring 125 personer dödas varje år i alkoholrelaterade trafikolyckor och andelen trafikdödade bilförare med alkohol i blodet har stigit till 40 procent.

Nu kräver Vägverket kraftfulla och omedelbara åtgärder för att stoppa den negativa utvecklingen.

Annons

– Vårt huvudförslag är obligatoriskt alkolås för dem som är rattfylleridömda, säger verkets generaldirektör, Ingemar Skogö, om den utredning som Vägverket överlämnat till regeringen. Men alkolås bara för redan dömda anses långt ifrån tillräckligt eftersom många som kör bil onyktra aldrig åker fast.

– Vi får samtal från människor som vill ha alkolås och ingå i ett alkolåsprogram. Men tyvärr är lagen skriven så att du måste begå ett rattfylleribrott för att få ingå. Det är ju vansinnigt, säger Mariann Almgren, handläggare vid trafikmedicinska rådet vid Vägverket.

Därför föreslår verket att de som har konstaterade alkoholproblem också ska få ingå i programmet, fastän de inte ertappats med att köra onyktra.

– På så sätt kan man förhindra många av de olovliga körningar som vi tror sker i dag, säger Almgren. Läkare har med dagens regler skyldighet att anmäla en patient som de anser är olämplig att ha körkort.

– Men när det gäller just missbruk är många läkare oroliga att patienterna inte kommer att vilja påbörja rehabilitering om de riskerar att mista körkortet. Bara en av tusen patienter med diagnosen alkoholmissbruk anmäls till länsstyrelsen som utreder lämplighet för körkort, säger Mariann Almgren.

Hon tror att läkarnas benägenhet att anmäla kommer att öka om patienten får behålla körkortet – under förutsättning att de går med på att ingå i ett alkolåsprogram. Ingemar Skogö vill att Vägverkets förslag drivs igenom "så snabbt som det någonsin går".

– De alkoholrelaterade olyckorna medför stora samhällskostnader och kostar många människoliv. Det är ju inte bara de alkoholpåverkade som dödas eller skadas allvarligt, säger han.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) vill ännu inte uttala sig om Vägverkets förslag.

– Jag har tidigare varit mycket tydlig med att de som dömts för rattonykterhet ska få tillbaka sitt körkort under förutsättning att de använder sig av alkolås. I utredningen inför ett lagförslag kommer vi även att hantera den här typen av frågor som Vägverket nu lagt in. Frågan är högt prioriterad, säger hon. (TT)

Malin Ekmark

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons