Annons
Nyheter

Vägen tillbaka är lång och mödosam

Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

– Ska vi bo här i fem, sex år till? frågar människor när biståndsarbetaren Frank Stephen besöker tältläger på Sri Lanka.

Även i Indonesien är vägen tillbaka till livet före tsunamin lång.

Annons

I Sri Lanka bor fortfarande runt 90 procent av de drabbade i tillfälliga bostäder, enligt Frank Stephen, representant i Sri Lanka för den svenska biståndsorganisationen Diakonia.

– Problemet är att regeringen inte anvisar land på grund av dispyter om ägandet, säger han.

Så länge människor bor i tillfälliga bostäder står återuppbyggnadsarbetet och stampar.

Ett annat problem är beslutet att inga bostäder på östkusten får byggas närmare än 200 meter från strandkanten. Många fattiga fiskare har svårt att acceptera att den mark de tilldelas ligger flera kilometer från havet.

Fortfarande är vattnet i byarna otjänligt på grund av att det blandats med saltvatten. Bland de framgångar som Stephen nämner är att många vägar, skolor och sjukhus fungerar igen.

Konflikten mellan regeringen och separatiströrelsen tamilska tigrarna (LTTE) är ett stort hinder för återuppbyggnaden. Utländska biståndsgivare betalar inte ut pengar förrän regeringen och gerillan enas om hur hjälpen ska fördelas.

I Acehprovinsen i Indonesien lever fortfarande 400000 människor i tillfälliga bostäder, berättar Rebecca Blair Young, regional koordinatör i Aceh för kyrkornas internationella katastrofnätverk (ACT).

ACT:s samarbetspartner ger lån till dem som vill starta verksamhet för sin försörjning. Många väljer att låna till ett matstånd, någon har startat en skönhetssalong.

– Livet återvänder sakta, berättar Rebecca Blair. (TT)

Elisabeth Cervin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons