Annons
Nyheter

Utveckling före konkurrens

Får socialdemokraterna i Ystad som de vill efter valet blir det mer fokus på att utveckla de kommunala verksamheterna och mindre av den konkurrensutsättning som partiet anser att den borgerliga majoriteten drivit.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2002

- Vi tycker väl att det var mycket fokusering kring frågor om privatisering och så kallade kundvalsfrågor, säger partiets gruppledare i fullmäktige Kent Mårtensson. - Det har tagit väldigt stor kraft av den organisation som faktiskt även har andra saker att göra, säger Ingrid Ek . Socialdemokraterna anser att det inte med nödvändighet är så att en konkurrensutsatt verksamhet alltid är effektivare än den kommunala. - Vi känner att frågan varit rätt så ideologiskt och att man inte varit så intresserad av att utveckla de egna verksamheterna, säger Kent Mårtensson. Konkurrensutsättning är enligt partiets två företrädare en av de viktiga lokala politiska frågorna framöver. Den viktigaste och mest grundläggande frågan är en god ekonomi i kommunen. Partiet vill sedan lyfta fram barngruppernas storlek i förskolan, arbetsmiljön och kommunikationer. - Kommunikationer är en viktig fråga för oss och för kommunen. Vi kan inte stanna upp utan måste arbeta vidare. Det blir säkert stor press på järnvägen framöver och det kan behövas fler spår i framtiden, säger Kent Mårtensson. Under de senaste fyra åren har socialdemokraterna fått jobba för att få majoritet kring sina frågor i fullmäktige. - Det är rätt många saker som vi inte lyckats med. Vi har lagt många förslag i budgetsammanhang som inte gått igenom, säger Kent Mårtensson. Partiet motsatte sig till exempel en samlokaliseringen på Birgerskolan men fick inget gehör för detta. Man har även försökt att få till stånd fler feriearbetsplatser för ungdomar men utan att lyckas. Socialdemokraterna tycker att man med motioner och diskussioner lyckats lyfta fram bostadsfrågan på ett bra sätt. - Bostäder har det varit intensiv debatt kring. Vi tycket att man i Ystad varit lite för passiv i detta men vi tycker att vi i vårt agerande påskyndat processen och det gläder oss, säger Kent Mårtensson. Mårtensson och Ek anser även att partiet varit framgångsrikt i budgetfrågor som rör framförallt skola och sociala frågor. De gånger socialdemokraterna fått majoritet runt en fråga har det ofta varit ett samarbete med centerpartiet. - Vi har haft det i budgetarbetet med det är svårt att resonera kring ett framtida samarbete i dagsläget. Man får nog invänta valresultatet först, säger Kent Mårtensson.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons