Annons
Nyheter

Utredare kritisk mot rammande fartyg

Alltmer pekar på att det var det Cypernregistrerade fartyget Vladimir som i maj körde på en lettisk fiskebåt i Östersjön och därmed orsakade sex personers död.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2004

Vladimirs besättning kände onormala vibrationer i fartyget vid den tidpunkt då fiskebåten förliste. Människoliv kunde kanske ha räddats, om besättningen slagit larm. Stanislav Cakks, utredare vid den lettiska sjöfartsmyndigheten, är mycket kritisk. "Jag anser att kaptenen ombord på Vladimir har försökt dölja den här olyckan. Besättningen förstod att något ovanligt hade hänt. De borde ha rapporterat om vibrationerna och de borde ha vänt tillbaka för att söka igenom området där olyckan inträffade, säger Stanislav Cakks till TT." Fyra av de sex männen ombord på fiskebåten Astrida hittades senare döda inne i båten. Dessa omkom troligen omedelbart efter kollisionen. En person är fortfarande försvunnen efter olyckan, men kaptenen på fiskebåten har hittats död i närheten av Polens ekonomiska zon i Östersjön. En medicinsk undersökning har visat att han var i liv en tid efter kollisionen. Han hade bundit fast sig i några av fiskebåtens nät. Den lettiska sjöfartsmyndighetens undersökning är snart färdig och materialet kommer att överlämnas till lettiska åklagare. Det är bland annat skrapmärken och färgavlagringar på Vladimirs skrov som tyder på att fartyget rammat Astrida. Dessutom saknade Vladimir efter olyckan fyra av sina offeranoder, ett slags anordningar som fartyg utrustas med för att motverka galvaniska strömmar mellan olika metaller. En sådan offeranod har hittats på haveriplatsen sydost om Öland. Den är av samma märke som de som finns kvar på Vladimir. Tidpunkten för olyckan är fastställd eftersom Astridas tre skeppsklockor stannade då båten gick till botten. I förhör har besättningen berättat att kaptenen informerades efter vibrationerna och att man gjorde omfattande kontroller av utrustningen ombord.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons