Utredare kräver skärpt krisberedskap i regeringen
Under ledning av den före detta ambassadören Sven Hirdman presenterade de på onsdagen en rad reformer för utrikesdepartementet (UD) och statsrådsberedningen. Flodvågskatastrofens oreda ska inte upprepas. Tillsammans representerar utredarna, som arbetat i en expertgrupp på uppdrag av 2005 års katastrofkommission, långt över 100 års UD-erfarenhet.
– Man måste skärpa upp ledningsfunktionen inom UD. Den har varit otydlig och det har varit oklart vem som egentligen har det operativa ansvaret, säger Sven Hirdman, som vill ge kabinettssekreteraren, UD:s högste tjänsteman, mer makt i katastrofsituationer.
Han ser liknande brister inom statsrådsberedningen. Därför rekommenderar gruppen att det inrättas en central krisinstans i statsministerns kansli. Den ska också fungera som en larmcentral.
– Praktiskt taget alla andra länder har ett sådant organ i sina statsrådsberedningar, säger Sven Hirdman. – I dag smetas ansvaret ut på väldigt många. Man bör ha en organisation B för skarpa lägen med klara instruktioner om vem som fattar besluten och hur man gör det. Då hinner man inte slå upp i regelboken och budgetboken, utan då gäller det att fatta beslut, säger Hirdman.
Med en skärpt beredskap ska Sverige också vara berett under helger och nätter. Då har Sverige hittills varit extra sårbart.
– På grund av vår ledighetskultur, som vi har i det här landet. Jag har också haft mycket ledighet och alla njuter vi av det. Men vi måste ändra oss, vi lever i en oroligare värld, säger Sven Hirdman.
Därför föreslår gruppen att man ändrar på ledighetssystemet så att en av UD:s högsta och mest erfarna chefer alltid ska kunna vara på plats inom en timme. Sveriges krisberedskap är alltså inte bra och på frågan varför det är så citerar Sven Hirdman kungens uttalande i januari om att "ingen vågar ta ansvar" och säger:
– Det verkar som om man har svårt att fatta beslut i Sverige. Myndigheterna har levt under fredliga förhållanden i den här sammanträdes- och konsensuskulturen.
Sven Hirdman ser också tvetydigheter i det politiska systemet med å ena sidan decentralisering och å andra sidan en väldigt stark politisk koncentration till regeringen och statsministern.
– Så vi har en verklighet enligt kartan och en verklighet enligt verkligheten. Och sedan är det ju en fråga om exakt de personer som sitter där de sitter, säger han utan att ange om han tänker på några särskilda.
Expertgruppens rapport ska ingå bland andra gruppers utredningar i katastrofkommissionens slutliga rapport som presenteras av kommissionens ordförande Johan Hirschfeldt före den 1 december. (TT)
Leif Svensson