Utlandsfödda brottsmisstänks oftare
De som är födda utomlands löper 2,5 gånger större risk att misstänkas för ett brott än en svenskfödd med svenskfödda föräldrar. För svenskfödda med utländska föräldrar är risken dubbel, och för dem med en utländsk förälder är den 1,4 gånger så stor, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) som presenterades på onsdagen.
Samtliga som 1997 var folkbokförda i Sverige och var mellan 15 och 51 år, totalt 4,4 miljoner människor, undersöktes.
Brå har studerat hur många av dem som registrerades som skäligen misstänkta för brott mellan 1997 och 2001, och varifrån dessa kommer. Rapporten är en uppföljning på en liknande studie 12 år tidigare (1985 till 1989). Siffrorna ska jämföras med andra faktorer som ökar brottsrisken. De som växer upp i familjer med socialbidrag löper 6,1 gånger högre brottsrisk än dem ur familjer utan socialbidrag. Med enbart grundskola är risken 5,7 gånger större än för dem som pluggat vidare efter gymnasiet. Män löper 3,5 gånger högre risk än kvinnor.
Överrepresentationen för dem med utländsk bakgrund är något större i Brå:s senaste studie, men borde kanske ha varit ännu större. Stora förändringar har skett i invandringen och det samhällsekonomiska läget i Sverige.
– Möjligen finns det trots allt något i den svenska integrationsprocessen som fungerar. Det skulle jag lyfta fram som en möjlig förklaring, säger Jan Andersson, generaldirektör för Brå. Skillnaderna mellan grupperna är större för vissa typer av brott än andra. Det är således fyra gånger vanligare att utrikes födda misstänks för dödligt våld och rån jämfört med "svensknormen". I konkreta tal innebär det att 3 av 10000 utrikesfödda misstänkts för dödligt våld och drygt 3 av 1000 misstänkts för rån. De siffrorna tror Andersson "blir en besvikelse" för främlingsfientliga grupper.
– Jag tror vissa grupper mer eller mindre lyckats med att förknippa brottslighet med invandrarskap. Det har lyckats därför att det inte funnits fakta. Nu finns dessa fakta, säger han.
Jan Andersson hoppas att rapporten ska bidra till en mer nyanserad och kunskapsbaserad diskussion.
– Jag hoppas att alla ser tydligt att majoriteten, oavsett var de kommer i från, inte är misstänkta för brottslighet. Att de alarmistiska tongångarna tonas ned. Att pratet om tickande bomber för hela landet nyanseras, säger han. Brottsmisstankarna fördelar sig olika beroende på varifrån personerna kommer. De från Mellanöstern och Nordafrika misstänks i högre grad än invandrare från Sydostasien, Västeuropa eller USA.
Även när materialet bearbetats statistiskt och hänsyn tagits till en rad förklarande omständigheter, som diskriminering inom polisen när det gäller att rikta misstanke mot någon, tycks skillnaderna bestå. Enligt Andersson handlar de skillnaderna om kulturell bakgrund.
– Det är självklart så att det finns skillnader i möjligheten att anpassa sig beroende på var man kommer ifrån. Det är inget konstigt, säger han. (TT)
Karl Vicktor Olsson