Annons
Nyheter

Tyska-svenska folkfester i sommar

Den 1 juni kommer att bli en nostalgins dag i Sassnitz. Samtidigt som kommunledningarna hoppas på att dagen ska bli ett avstamp för fördjupat samarbete i framtiden mellan vänortsstäderna Sassnitz och Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 16 april 2002

För första gången sedan den åttonde januari 1998 ska Trelleborgsfärjan att åter gå in och lägga till i Stadthafen Sassnitz för att släppa av och hämta upp passagerare. Sassnitz och Trelleborg har en minst fyrtioårig historia som vänorter, berättar kanslichef Johnny Sjöstedt och visar en rad gamla dokument, det första från början av 60-talet fram till det senaste 1992. - Nu har tio år gått, mycket har hänt i Sassnitz och forna DDR, både Sverige och Tyskland är med i EU och Sassnitz borgmästare Dieter Holtz har åter varit angelägen om att förnya vänortsavtalet och arbeta för utveckla och fördjupa vårt samarbete, säger Johnny Sjöstedt. - Detta har vi naturligtvis tagit till oss i Trelleborg och det reviderade avtalet kommer att skrivas på under två händelserika lördagar i juni, i Sassnitz den första och i Trelleborg lördagen efter, den åttonde. Dessa dagar planeras bli riktiga folkfester eftersom de båda städerna bygger på sina program i samband med Promenadenfest i Sassnitz och Trelleborgs Palmlördag. Ännu är inte programmen för dagarna färdigspikade men Trelleborgs delegation kommer bland annat att ha med sig Söderslätts Musikkår, Trelleborgs Taekwondoklubb, delar av Piggsvinsteatern, Seven Up, Hammarlövskören, Country Line Dancers samt Flick Flack till Tyskland. Svenskarna ska tillsammans med en rad tyska artister och musiker spela, sjunga och underhålla på Sassnitz Strandpromenad non stop mellan 12.00 och 23.00 då färjan kommer tillbaks till Stadthafen för att hämta upp trelleborgarna. Festligheterna ska då avslutas med ett stort fyrverkeri i hamnen. Under Promenadenfest kommer man vidare att genomföra en stor historisk parad där bland annat modet förr och nu kommer att visas och där veteranbilar ska delta. Det blir också en rad utställningar i Sassnitz. Bland annat kommer Rügens filatelister att visa upp sig och den lokala båtmodellklubben kommer att visa skeppsmodeller. Lördagen efter, den 8 juni, fortsätter festligheterna i Trelleborg under Palmlördagen och Musikskolans dag. Vänortsavtelets svenska del skrivs då under och i samband med restaurang/öl-tältets återinvigning på Rådhustorget. Rådhustorget kommer att bli centrum för non-stop underhållningen från en uppbyggd scen. Under Palmlördagen kommer bland annat Agaton Band, sångerskan Henriette Grawwert, Piggsvinsteatern, Sassnitz Plattdänzer, Dark and Dusty och Karnevalsclub Sassnitz. På gågatan, mellan Böst och "Bankahörnan" blir det tält och utställningar där besökarna bland annat kommer kunna bekanta sig med utställningen "Kungalinjen 100 år" och med de båda städernas turistbyråer. Sassnitz Schackklubb kommer hit och ska utmana trelleborgarna i blixtschack, Sassnitz Zoo ska berätta om sina djur och eventuellt blir det också en dragkamp mellan de båda städerna. - Naturligtvis hoppas vi på att att det här blir början på en fördjupad relation mellan Sassnitz och Trelleborg, städernas kultur- och föreningsliv och innevånare, avslutar Johnny Sjöstedt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons