Nyheter

Två anhållna efter sprängmedelsfynd

Två har anhållits, misstänkta för förberedelse till sabotage vid kärnkraftverket i Oskarshamn, enligt polisen och OKG, skriver Kvällsposten. En bombgrupp ska nu gå igenom hela anläggningen för att kontrollera om det finns något sprängmedel någonstans på området.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

De två anhållna personerna har enligt Kvällsposten befunnit sig inne på kärnkraftsverket under flera dagar.

- Ingen av de två anhållna personerna är anställd här utan har hyrts in för arbete i kärnkraftverket via ett entreprenörsföretag, säger OKG:s informationschef Anders Österberg.

Han säger att kärnkraftsföretaget inte har haft någon som helst hotbild emot sig.

- Polisutredningen får visa om det här är riktat mot vårt företag eller om de anhållna har sysslat med någon annan verksamhet. I övrigt har polisen bett oss att inte lämna ut några uppgifter, säger Österberg.

Enligt Mattias Jönsson, informatör på Statens kärnkraftsinspektion,har inga förhöjda åtgärder vidtagits på de andra kärnkraftsverken.OKG:s informationschef Anders Österberg säger att man med hjälp av tjänstgöringslistor och inpasseringsuppgifter kan klarlägga vilka utrymmen som de båda misstänkta personerna har varit inne i. De här utrymmena kommer att letas igenom med hjälp av polisens bombhundar.

- Det sker så fort man hunnit kontrollera påsen som mannen kom med, säger han.

Polisens bombtekniker från Malmö beräknas kunna inleda sitt arbete under senare delen av eftermiddagen och kontrollen av utrymmena inne på kärnkraftverket kan sedan pågå under både kvällen och natten, beroende på hur stora utrymmen det är som måste gås igenom.

De flesta av de anställda som fick lämna sina arbetsplatser direkt efter bomblarmet på morgonen har fått åka hem.

- De gör ju ändå ingen nytta när de bara får stå och vänta, säger Österberg.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.