Annons
Nyheter

Tusentals svenskar söks ännu efter flodvågen

Minst tre svenskar har omkommit i flodvågskatastrofen i Thailand, uppgav SOS International måndag kväll sedan fyra saknade personer hade kommit tillrätta. Men fler än 2 000 svenskar söktes fortfarande av reseföretagen
Nyheter • Publicerad 27 december 2004

Tusentals svenskar söks ännu efter flodvågen

Phuket/Khao Lak/Stockholm

Annons

Havet har lugnat ner sig utanför Phuket. Men oron lyser i ögonen på många av de svenskar som trängs på uppsamlingsplatser på ön.

Minst tre svenskar har omkommit i flodvågskatastrofen i Thailand, uppgav SOS International måndag kväll sedan fyra saknade personer hade kommit tillrätta. Men fler än 2 000 svenskar söktes fortfarande av reseföretagen, i Phuket och svårtillgängliga Khao Lak.

Dittills hade totalt över 900 människor bekräftats omkomna i Thailand. Risken är stor att dödssiffran fortsätter att stiga.

Fritidsresor saknade måndag eftermiddag uppemot 600 resenärer, nästan alla i Khao Lak. Apollo saknade omkring 500 resenärer i Phuketprovinsen, varav 100 i Khao Lak. Resevaruhuset Mytravel, där Ving, Always och Globetrotter ingår, saknade mellan 1 050 och 1 400 resenärer i Phuket.

Andades ut

Göteborgaren Joel Tärning, som forskar om malarialäkemedel, firade jul på Phi[EnSpace]Phi-öarna med två vänner. Han flydde upp i bergen när jättevågorna svepte in. På måndagen visste han inte vart hans kompisar tagit vägen.

Göteborgsfamiljen Nilsson-Svedlund andas liksom Tärning ut på hotell Pearl Village nära Phukets flygplats. Mamma Karin och barnen Viggo, 2, och Ebba, 4, räddades av en thailändsk familj, men pappa Niclas kämpade hårt för att rädda svärmor som hade blivit fast i deras bungalow.

Ambassadpersonal finns på hotellen Pearl Village och Pearl i Phuket.

Hämtas hem

Alla charterresor till Phuket och Sri Lanka är inställda till och med den 30 december. De som bokat resor med Fritidsresor, Mytravel (Ving, Always och Globetrotter) och Apollo från den 31 december får fram till och med den 6 januari fritt avboka eller omboka. Under hela januari får bokade resor kostnadsfritt bokas om till andra destinationer.

Annons

De inställda flygen från Norden går tomma till Phuket och Sri Lanka för att hämta upp passagerare. Fritidsresor flyger hem 750 personer från Phuket och Apollo hämtar 365 resenärer. Samtliga väntas till Sverige onsdag morgon.

Redan under tisdagen landar flera planerade flyg i Sverige.

Blodgivning

Två svenska studenter som läser vid Bangkoks universitet uppmanar alla svenskar i Thailand som kan att gå till ett närliggande sjukhus och lämna blod.

[-]Jag uppmanar alla svenskar i Bangkok eller Thailand att omgående lämna blod för att hjälpa dem som är skadade. Vi har blodgrupper som det är brist på på sjukhusen, säger Malmöbon Robert Jonsson på telefon från Bangkok.

Många skadade flygs dit för vård.

Robert Jonsson och hans kompis Per Lindström har förlorat minst en vän, vad de vet, i Phuket.

Efter flodvågen hotar kolera, dysenteri och salmonella. Risken är stor att epidemier bryter ut i alla de katastrofdrabbade områdena.

[-]Som alltid vid översvämningar blir brunnarna förorenade. Det är största risken, säger Johan Giesecke, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

[-]Dricksvattnet förstörs av döda människor och djur.

Annons

Patientlistor

Thailändska sjukhus i katastrofområdet började på måndagen lägga ut patientlistor. Det största sjukhuset, Bangkok Phuket hospital på Phuketön, listade 91 personer som svenskar. Där och på de mindre sjukhusen Phuket-Inter, Vechira, Patong, Thalang och Phanga fanns sammanlagt mellan 120 och 150 svenska patienter.

Det har också startats en elektronisk anslagstavla där patienter kan meddela anhöriga var de finns och där anhöriga kan leta efter livstecken från saknade. Anslagstavlan har adressen http://www.phuketpc.com/#lt;/a#gt och är på engelska.

Utrikesdepartementet i Stockholm meddelade på måndagen att anhöriga kan ringa två olika nummer för att nå personal på UD: förutom växelnumret 08-405 10 00 också 08-405 41 00.

UD kan även nås via e-post: ud-kc@foreign.ministry.se eller via fax: 08-723 11 76. (TT)

Thailand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons