Annons
Nyheter

Tusen meter till vindkraftverk

En gräns på tusen meter mellan vindkraftverk och samlad bebyggelse på mellan tio och tjugo hus, föreslås i den nya översiktsplanen för Tomelilla kommun.
Nyheter • Publicerad 4 april 2002

Restriktionen är en viss skärpning i förhållande till den tillfälliga vindkraftspolicyn, som hittills varit vägledande för miljö- och byggnadsnämnden när det gäller att behandla bygglovsansökningar för vindkraftverk. I vindkraftspolicyn talas om ett minimiavstånd på tusen meter mellan vindkraftverk och detaljplanelagd bebyggelse. Detaljplanelagda är de större samhällena i kommunen, förutom Eljaröd. -Men vi tycker inte att mindre bebyggelsegrupper ska ha ett sämre skydd än bebyggelse som är inom detaljplanelagda områden, säger stadsarkitekt Bangt Alm. Enligt honom har miljö- och byggnadsnämnden redan börjat arbeta enligt de skärpta reglerna trots att översiktsplanen ännu inte har antagits. Men så långt som Sjöbo kommun, som har tusen meter som gräns mellan vindkraftverk och bebyggelse, vill inte Tomelilla kommun gå, enligt Alm. Tomelilla kommun har en i grunden positiv syn på vindkraft.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons