Annons
Nyheter

Turisterna tvekar i Thailand

Allt står redo för turisterna. Men rädsla för andar som inte fått ro efter tsunamin håller de asiatiska turisterna borta från Phuket. Och ryggsäcksturisterna har heller inte återvänt till Phi Phi-öarna.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2005

Inga kunder i dag heller, och inga i går, säger Jessica Persson när de sista passagerarna från färjan passerat förbi hennes dykföretag på Phi Phi-öarna.

För ett halvår sedan sköljde vågorna högt över taket på hennes kontor och alla butiker och restauranger utmed gatan förstördes. Lyckligtvis var hon ute med en båt när vågorna kom.

Annons

Nu är det mesta på Phi Phis små affärsgator reparerat och alla väntar på turisterna.

Men svenska UD avråder fortfarande svenskar från att åka till dit, eftersom guvernören i provinshuvudstaden Krabi inte anser att röjningsarbetet är avslutat än.

– Det är väldigt synd. Det är inte farligt att åka hit och vi behöver turisterna. Nu är det är det bästa sättet att hjälpa till, säger Jessica Persson. Själv har hon jobbat i ett halvår utan lön. Men hon hoppas att högsäsongen som börjar i november blir bättre. Åtminstone kommer det att bli mycket folk på ön i slutet av december. Redan nu är de större hotellen uppbokade för ettårsdagen av tsunamin.

På Phuket betyder lågsäsongen under sommarmånaderna vanligtvis många asiatiska turister. Men i år kommer de inte. De är rädda för att de omkomnas andar inte fått ro efter tsunamin. Thailändska myndigheter har genomfört religiösa ceremonier på Phukets stränder och i Khao Lak och sänt dem i bland annat japansk tv, men turisterna låter sig inte övertygas. Det är något som Magnus Bergekrans med två hotell i Surin och Kamala, norr om Patong, känner av. Med undantag för några något så när bra månader med skandinaviska charterturister har tiden efter flodvågskatastrofen varit usel.

– Vi har förlorat 80 till 90 procent av vår business. Vi drar ned på kostnaderna så mycket det går, men vi kan inte stänga igen. Vi har nog minskat personalstyrkan med 25 procent, säger han.

I Surin syns inte ett spår av tsunamin, men i grannorten Kamala var förstörelsen större och där pågår fortfarande uppröjning. Målet är att vara klar till högsäsongen.

I Patong tog det bara några veckor efter katastrofen innan flera restauranger hade öppnat igen. Sedan följde en frenetisk reparationsperiod. – Men entusiasmen och takten har dragits ned, för de som håller på att städa upp ser att grannen inte har några gäster fastän han har reparerat klart, säger Magnus Bergekrans.

En del små restaurang- och butiksägare har inte heller några pengar att bygga upp sina ställen för. Många var utan försäkring, har inga egna tillgångar och har svårt att få lån.

I Khao Lak är den materiella förödelsen så oändligt mycket större, men det finns några hotell som har öppet, trots att orten känns spöklikt ödslig. Men det är inga turister som bor där, utan hjälparbetare av olika slag.

Hotellägare som har ork och pengar planerar dock att vara i gång igen i slutet av året. Frågan är bara om det kommer några turister. (TT:s utsända)

Maria Davidsson

Phuket
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons