Annons
Nyheter

Tullen ska prioritera småskalig alkoholsmuggling

Tullverket ska nästa år prioritera smugglare med mindre laster alkohol som ofta reser fram och tillbaka till Sverige, enligt ett regleringsbrev från regeringen.
Nyheter • Publicerad 19 december 2005

– Alkoholsmuggling har funnits i alla tider, men på senare tid har den ändrat karaktär. Från att ha varit en storskalig smuggling har det blivit en smuggling av mer frekvent karaktär, det vill säga man åker fram och tillbaka över gränserna och utnyttjar de stora införselkvoter man har och sedan säljer man alkoholen vidare och då är det att betrakta som smuggling. Den här typen av smuggling vill vi att Tullverket prioriterar i sin verksamhet, säger finansminister Pär Nuder till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Sedan två år tillbaka har Sverige samma införselkvoter som övriga EU. I reglerna finns ett övre tak, men i praktiken är det tillåtet att ta med mer så länge spriten inte ska säljas vidare.

Enligt en statlig utredning omfattar till exempel smugglingen av starköl fem procent av den totala konsumtionen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons