Annons
Nyheter

Tullbeslagen fortsätter att öka - men inte i Trelleborg

Antalet beslag av narkotika och narkotiska läkemedel gjorda av den svenska tullen fortsätter att öka. Det visar färsk halvårsstatistk som Tullverket presenterar. Men i Trelleborg har beslagen istället halverats.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2008
Tullens beslag av narkotika har halverats. Bild: Claes Nyberg
Tullens beslag av narkotika har halverats. Bild: Claes NybergFoto: 

I Ystad har dock antalet narkotika- och dopningsbeslag minskat under det första halvåret i år. Utslaget på ett år är mängden förhållandevis liten och en halvering av beslagen gör att Ystadstullen redovisar sammanlagt två beslag fram till och med juni.

Utvecklingen ser likadan ut i Trelleborg. Antalet beslag har också där i det närmaste halverats. Från nio totalt för havlåret 2007 till fem motsvarande period i år.

Annons

Istället väjer de passagerare som trafikerar de båda sydligaste hamnarna att smuggla in cigaretter, sprit, öl och vin. Hamnen i Ystad visar upp en kraftig ökning när det gäller beslagen av starksprit. Tullen i Ystad har femdubblat beslagen från närmare 700 liter 2007 till 3 506 liter under de första sex månaderna 2008. Av dessa var dessutom drygt 2 000 liter 96-procentig alkohol. Även beslagen av starköl ökar här.

Däremot har beslagen av smuggelcigaretter halverats från drygt två miljoner 2007 till drygt en miljon i år. I Trelleborg ser utvecklingen ut på ungefär samma sätt. Cigarettbeslagen och beslagen av vin och sprit har minskat. Däremot tycks starköl ha blivit populärare att ta genom tullfiltret i Trelleborg. Halvårssiffror från 2007 visar att beslagen ökat från 4,8 miljoner liter till 6,3 miljoner liter öl i år.

- Hotet är lika stort i Ystad och Trelleborg som var som helst annars. När det gäller narkotikabeslagen gör vi generellt större och större beslag. Framför allt här nere i Skåne, säger Peter Nilsson.

Tullen i Malmö redovisar ökningar främst när det gäller beslagen av narkotika och dopningspreparat. Antalet beslag har ökat från 220 till 377. Ökar gör även beslagen av kokain, amfetamin, kat, cannabis. Hittills har tullen i Malmö gjort två väldigt små beslag av heroin och inga beslag alls av opium.

Utslaget på riket gjorde tullen under första halvåret 2008 2 026 narkotikabeslag, jämfört med 1 450 första halvåret 2007. Statistiken visar också stora ökningar när det gäller beslagtagna volymer av opium, cannabis och kat.

Med en ständigt ökande Internethandel följer en ökning av beslag i postförsändelserna. Tullverket gör cirka 200 narkotikabeslag varje månad i postflödet, framför allt på Arlanda.

Bakom dessa siffror ligger det ökande antalet beställningar av narkotika och narkotiska läkemedel via Internet. Många tabletter som säljs fritt på apotek i andra länder är narkotikaklassade i Sverige och tas därför i beslag av Tullverket.

- Vi måste fortsätta utveckla våra arbetsmetoder och rörlighet. Vårt underrättelsearbete måste bli bättre. Vårt samarbete med import- och exportfirmor har gett resultat, men kan också förbättras. Vi behöver all hjälp vi kan få, säger Peter Nilsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons