Nyheter

Tuffare tider för hotellen

Oktober blev en dyster månad för hotellen i flera av Europas huvudstäder. I Köpenhamn föll beläggningsgraden med 13 procent, men i Malmö har hotellen hittills i år ökat sin rumsförsäljning.
Nyheter • Publicerad 16 november 2008
Oktober blev en dyster månad för hotellen i flera av Europas huvudstäder. Bild: Scanpix
Oktober blev en dyster månad för hotellen i flera av Europas huvudstäder. Bild: ScanpixFoto: 

Finanskrisen har ännu inte drabbat de svenska hotellen, men nästa år väntar tuffare tider.

Enligt analysföretaget STR Global rasade beläggningsgraden för hotellen i Rom, Prag och Madrid med runt 15 procent i oktober. Beläggningsgraden i London, som under flera år varit en av Europas hetaste hotellstäder, backade med 3 procent.

De nordiska huvudstäderna klarade sig mycket bättre, med undantag för Köpenhamn där beläggningsgraden föll med 13 procent.

Den svenska hotellkonjunkturen står fortfarande pall i finansstormen även om det finns tecken på en avmattning och det gäller främst ett visst bortfall av privatresenärer.

Beläggningsgraden för Stockholmshotellen backade med 2 procent i oktober.

- Men då ska man veta att hotellmarknaden inte har vikit utan det har skett ett kraftigt ökat utbud av hotellrum i år i Stockholm med 8 procent, säger Björn Arnek, ekonom på branschföreningen Sveriges hotell- och restaurangföretagare.I Göteborg har hotellen hittills i år ökat sin rumsförsäljning med 3,5 procent och i Malmö med 2 procent.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.