Annons
Nyheter

Tuffare krav på Lunnarpsmejeriet

Länsstyrelsen begär besked från Skånemejerier i Lunnarp hur företaget ska komma till rätta med okontrollerade utsläpp från mejeriet. Utsläpp från mejeriet har vid något tillfälle slagit ut reningsverket i Tomelilla, enligt Håkan Karlström på länsstyrelsens miljöenhet.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2003

- Problemet är att det är ett litet reningsverk och en stor anläggning, säger Håkan Karlström. Han begär nu att Skånemejerier redovisar hur företaget ska kunna förbättra egenkontrollen. Det finns enligt Karlström varningssystem med kontinuerlig mätning som skulle kunna stoppa så kallade överutsläpp, det vill säga ofrivilliga utsläpp. Mejeriet och Tomelilla kommun har under en lång tid också diskuterat hur reningsverket ska kunna anpassas till mejeriets ökande produktion. Enligt Karlström kompliceras diskussionerna av att Tomelilla kommun och Skånemejerier har fått olika mätresultat när de tar prover på utsläppen från mejeriet. En diskussionsfråga är naturligtvis också hur stor del av kostnaden som kommunen respektive Skånemejerier ska stå för. Håkan Olofsson, platschef på mejeriet, bekräftar att det har förekommit okontrollerade utsläpp från företaget. Men han hävdar att utsläppen endast har orsakat störningar på reningsverket, inte slagit ut det. Han framhåller att mejeriet i Lunnarp står för över 50 procent av belastningen på reningsverket i Tomelilla. Förhållandevis små utsläpp får därför stora konsekvenser för verket. - Vi har ingen vingelmån, säger han. Enligt Håkan Olofsson har nu också kommunen och mejeriet enats om hur utsläppen ska mätas. - Det fanns en viss differens i mätningarna under 2002, säger han. Mejeriet ska också undersöka vad det skulle kosta att kontinuerligt kontrollera utsläppen från verket. Det finns också planer på att rena en del av utsläppen redan i Lunnarp så att belastningen på reningsverket minskar. Redan har också mejeriet flyttat viss produktion till Malmö för att minska belastningen på reningsverket i Tomelilla, enligt Håkan Olofsson. Det rör sig exempelvis om den smaksatte filen som inte längre tillverkas i Lunnarp. Omläggningen har dock inte påverkat antalet jobb på mejeriet i Lunnarp eftersom annan produktion har kommit i stället, uppger Olofsson. Skånemejeriers prognos fram till 2008 kalkylerar med en stor ökningen av produktionen i Lunnarp, enligt Håkan Olofsson. Men en ökning förutsätter att reningsfrågan får en lösning. Det finns omkring 150 kollektivanställda på mejeriet i Lunnarp.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons