Annons
Nyheter

Tryde skolas framtid i fokus

Tryde skolas vara eller icke vara har blivit något av en följetong bland tomelillaborna. Och några riktigt klara besked åt vilket håll vindarna blåser i frågan gavs inte heller i går då ärendet debatterades vidare i folkhögskolans bibliotek.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2002

Skolrådet på Tryde skola hade bjudit in kommunens politiker och förvaltningschefen Staffan Brisfors till paneldebatt om skolans framtid. Ett 40-tal intresserade hade slutit upp och fick höra representanter från centerpartiet, moderaterna, socialdemokraterna, kommunens väl och folkpartiet stå till svars för sina ställningstaganden. Kommunstyrelsens ordförande, John Johansson (m), fanns också på plats i panelen. Innan politikerna än en gång fick redogöra för sina åsikter och ståndpunkter i Trydefrågan, förklarade förvaltningschefen hur elevunderlaget i Tomelilla kommun kommer att se ut den närmaste framtiden. - Affärsidén är inte att det ska vara lönande för stunden utan det ska vara en investering för framtiden, sade han. Han kunde bland annat berätta att elevunderlaget, för barn i låg- och mellanstadieåldern, kommer att sjunka från 1 150 elever till 750 de närmaste åren vilket gör att besparingsåtgärder kommer att krävas av något slag. - Vi kan inte behålla alla skolor hur gärna vi än vill, sade John Johansson. - Uppgiften för oss är att se till helheten i kommunen och att få ut så mycket möjligt av resurserna, fortsatte han. Mest uppskattning av åhörarna fick inte helt oväntat Leif Sandberg (c) som talade för Tryde skolas överlevnad. - Jag är urless på utredningar, var hans kommentar, när Jan-Erik Andersson (s) önskade mer fakta i frågan. Lars Sandbergs tydliga markering inbringade spontana applåder från publiken. Han fick också medhåll av John Johansson som också efterlyste ett beslut i frågan. Folkpartiet som för närmare ett år sedan lade in motionen om Trydes skolas nedläggning lät Henrik Swensson föra partiets talan. Han menade att det hela handlar om att en nedläggning är nödvändig eftersom det är ett sätt att komma åt problemet med lärartätheten som tenderar att minska allt eftersom elevunderlaget sjunker, liksom intäkterna inom skolan. - Det är mer pengar till fler lärare som vi behöver, var hans budskap. Föräldragruppen som närvarade på mötet hade svårt att förstå varför just Tryde skola är den skola som måste läggas ner för att bidra till en bibehållen ekonomi för Tomelillas skolor. De menade bland annat att även små skolor som fungerar väl måste få finnas kvar och att det måste finnas andra besparingsåtgärder. Hur Tryde skolas framtid ska bli hoppades den närvarande församlingen få besked om vid nästa kommunstyrelsemöte som är den 29 maj. Då kan beslut tas om motionen ska behandlas vidare eller inte.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons