Annons
Nyheter

Tretton - från plugghäst till tonårsmonster

Tonårsflickor som reagerar på samhällets press genom att skära sig, knarka, snatta och få ätstörningar. Ensamstående mammor som sträcker sig efter sina döttrar men bara får hånfulla blickar tillbaka. Unga som söker en egen identitet, ett självförtroende, i en värld där alla budskap syftar till att man ska förändra, förbättra sig själv. Nog är "Tretton" en film som lägger sig på tidsandan som smöret på en fralla.
Nyheter • Publicerad 5 december 2003
Evan Rachel Wood och Nikki Reed spelar trasiga tonårsflickor. Bild: Fox
Evan Rachel Wood och Nikki Reed spelar trasiga tonårsflickor. Bild: FoxFoto: 

13-åriga Tracy går till sängs som en snäll flicka med plugghästtendenser och vaknar som tonårsmonster. Allt är fel - hur fel inser hon när hon först tittar på skolans coola tjejer, sedan på sin egen spegelbild och ser att något inte stämmer. Hon själv. Teenage kicks. Evan Rachel Wood och Nikki Reed spelar trasiga tonårsflickor i uppmärksammade "Tretton". Bild: Fox Några snatterier, sminkseanser, piercingar och trevande drog- och sexförsök senare är Tracy inne i en värld där det inte finns plats för skola, gamla vänner eller mamma. Mamman å sin sida drabbas av den fasansfulla insikten att hela hennes gamla liv, ett liv av självklar närhet till sin enda dotter, inte finns längre. Det är dött och ersatt av en mardröm som bara blir mer fruktansvärd för varje natt som Tracy inte kommer hem före soluppgången. "Tretton" är en film som skakat om ett USA som fortfarande får grav ångest vid tanken på att unga tjejer har sex. Där fick den ett chockvärde som den knappast når i Europa - mycket på grund av att den samtidigt är desperat angelägen att provocera och lite pryd, inte minst i sexscenerna. Om det varit en Larry "Kids" Clark-film hade alla varit nakna. Filmens största brist är att den bitvis är alldeles för enkel, för mallad. Den frånvarande pappan som när han äntligen är närvarande pratar i tre mobiler samtidigt är inget annat än en antennförsedd kliché på två ben. Tracys fall skildras för fragmentariskt och pliktskyldigt för att det riktigt ska gripa tag. Filmens egentliga huvudroll spelas av Nikki Reed i rollen som Tracys nya kompis Evie. Reed är medförfattare till manuset som bygger på hennes eget liv, och det är också hennes rollfigur som känns mest övertygande. Evie är en skärva av liv, trasig, plågad, manipulativ; samtidigt som hon hela tiden lockar människor till sig lyckas hon skada och stöta bort dem så fort de kommer för nära. Text: Erik Helmerson/TT Spektra

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons