Annons
Nyheter

Trelleborgsrevyn

Nyårsrevyer och sommarfarser. Trelleborgsrevyn har två höjdpunkter varje år och målet är klart. Att sätta ett stort leende på vart ansikte i en förväntansfull publik.
Nyheter • Publicerad 29 april 2005
Jonas Andersson är ordförande i Trelleborgsrevyn som för närvarande plockar fram en ny sommarfars till scenen i Folkets Park.
Jonas Andersson är ordförande i Trelleborgsrevyn som för närvarande plockar fram en ny sommarfars till scenen i Folkets Park.Foto: 
Ett glatt gäng som gläder. Några av medlemmarna i Trelleborgsrevyns kärntrupp tar en paus i repetition. Bilder: Tomas Nyberg
Ett glatt gäng som gläder. Några av medlemmarna i Trelleborgsrevyns kärntrupp tar en paus i repetition. Bilder: Tomas NybergFoto: 

Ut genom dörren i Västra Tommarps gamla skola sprider sig skratten mot nyplöjda fält och en grå regntung himmel. Det är onsdagskväll och repetition. En kartong kakor står på bordet mitt i rummet och runt om ligger tjocka manus ur vilka årets sommarfars ska växa fram. Men än är det några månader kvar.

– Men vi är lite försenade. De här var försenade från tryckeriet, säger Jonas Andersson, ordförande i Trelleborgsrevyn, och klappar sin lunta med repliker.

Annons

1916 hade den dåvarande revygruppen sin första föreställning. Sedan uppträdde man med vissa uppehåll fram till 1957. 1983, efter 25 års uppehåll, drog det hela i gång igen och sedan dess har det rullat på. Med dans, sång och teater har Trelleborgsrevyn roat trelleborgarna, gärna med lokala aktualiteter ur skruvade perspektiv.

Skådespelarensemblen varierar från uppsättning till uppsättning men oftast är de mellan tio och femton personer som ställer sig på scenen.

– Det har hänt att man hoppar över ett år för att man är trött. Men då står man där nedanför scenen när det är premiär, vrider sina händer och önskar att man var en av dem där uppe, säger Jonas Andersson och de andra runt bordet nickar instämmande.

De drar historier om känslan av att stå framför en publik, även om den kanske bara består av femton personer i hällande regn.

I slutet av 1990-talet skedde ett generationsskifte i gruppen. Många äldre slutade medan yngre förmågor kom in. Samtidigt svek publiken revymakarna och under föreställningarna gapade många platser tomma. Nu har det vänt och bland annat har publiken fyrdubblats på nyårsrevyerna de senaste fyra åren. Trelleborgarna har börjat uppskatta farser igen och en av orsakerna är lite nyttig konkurrens menar Jonas Andersson.

– Nu sätter ju både vi och Piggsvinsteatern upp föreställningar. Och visst konkurrerar vi men framför allt skapar det nog ett större intresse, säger han.

Men i bland sätter andra saker käppar i hjulet. Till exempel vädret. I somras drogs publiksnittet ned på grund av kylan när årets sommarfars sattes upp i Folkets Park. I år är premiären två veckor senare, den 22 juli, vilket förhoppningsvis betyder att väderleken är trevligare.

– Statistiskt sett brukar det vara så, säger Jonas Andersson som förra året fick sätta in en värmefläkt i omklädningsrummet trots att det var mitt i sommaren.

Just nu repeterar de en gång i veckan. Men det stegras mot sommaren och till slut blir det varje dag, efter att medlemmarna slutat sin arbeten. Det tar på krafterna att vara så tätt inpå varandra men det är ändå svårt att ta ledigt från revyn. I alla fall för Jonas Andersson.

– Det händer att jag sitter i bilen och hör något som leder till en idé. Då slänger jag mig på telefonen och ringer Markus (Kinnunen) för att höra vad han säger.

Annons

Planeringen inför nyårsrevyer och sommarfarser ligger hela tiden framför dem och det gäller att vara uppmärksam på vad som händer i stan. För trelleborgarna är kräsna när det gäller humor, men lyckas man få upp mungiporna är succén ett faktum.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

Trelleborgsrevyn

Ålder:89 år (om man räknar från starten 1916).

Yrke/Syssla:Att roa sin publik och ge "själslig underhållning" som regissören Ulf Björkegren uttrycker det.

Vad är kultur i ordets bästa bemärkelse?Trelleborgsrevyn! utropar någon. Revy är kultur, fast roligare, enas alla om.

Med 25 000 kronor i prispengar skulle vi kunna:Göra något roligt tillsammans (varpå alla runt bordet skrattar). Åka iväg med hela gruppen och titta på teater till exempel.

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons