Annons
Nyheter

Trelleborgs hamn får skarp kritik av JO

Justitieombudsmannen, JO, går till hårt angrepp mot Trelleborgs hamn AB. Ärendet rör bolagets hantering av en begäran från TA om att få ut allmänna handlingar.
Nyheter • Publicerad 30 november 2005

Den 14 september 2004 begärde TA ut handlingar ur Trelleborgs hamns bokföring.

Det handlade om uppgifter från ett tiotal konton som innehöll uppgifter om kostnader för exempelvis representation, resor och konsultarvoden. Rätten att få ut allmänna handlingar är fastslagen i svensk grundlag.

Annons

I tryckfrihetsförordningen, TF, sägs att en handling som inte omfattas av sekretess ska lämnas ut så snart som möjligt.

En begäran ska enligt lagen dessutom behandlas skyndsamt.

Eftersom bolagets vd Leif Borgemark var på semester lämnade bolaget inte ut några handlingar.

Först två veckor efter att tidningen gjort sin begäran lämnades handlingarna ut. TA hade då redan anmält bolagets agerande till JO. JO uttrycker sin förvåning över att ingen annan än bolagets vd kunde lämna ut handlingarna.

"Jag förutsättter dock att bolaget redan nu vidtar de åtgärder som är nödvändiga för att bolaget ska uppfylla kraven", skriver JO.

Hamnbolaget menar i sitt svar till JO att det kan vara motiverat att kontakta enskilda, som har ingått affärsförbindelse med bolaget, innan en sådan handling lämnas ut. På detta kontrar JO att "en handling i princip får vägras endast om handlingen inte är allmän elller om den innehåller uppgifter som omfattas av sekretess eller någon annan bestämmelse i sekretesslagen".

Dessutom konstaterar JO att det tog alldeles för långt tid för bolaget att lämna ut handlingarna.

Slutklämmen i JO:s skarpa kritik är att bolaget har bristande insikter om den rättsliga delen när det gäller TA:s begäran om att få ut handlingar som gäller bolagets bokföring.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons