Annons
Nyheter

Trelleborgare lurades av flygbolag

Att vända sig till ARN, Allmänna Reklamationsnämnden, hjälper inte de två trelleborgare som i fjol försökte få pengarna tillbaka för misslyckade resor till Makedonien. Detta för att flygbolaget saknar representant i Sverige.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2002

Fallen, som gått via konsument Trelleborg men i dagarna avslagits av ARN, visar hur osäkert det kan vara att köpa en resa av bolag som inte har egna kontor inom landets gränser. Även om man köper biljetten av en svensk resebyrå. De två anmälarna, en man och en kvinna, bokade i Malmö reguljärflyg med Makedonian Airways till Orhid respektive Skopje i Makedonien. När hemresan skulle inledas fick kvinnan och hennes familj på fem personer beskedet att planet var överbokat, trots att hon strax dessförinnan hade ringt och bekräftat sin biljett. Anmodad att återkomma vid ett senare datum fick hon så beskedet att familjen betalat för lite, och krävdes på ett pristillägg på 100 D-mark. I samband med ombokningen tvingades de också till taxiresor för sammanlagt 500 D-mark. Mannen hindrades redan vid utresan från Köpenhamn, även i detta fallet för att planet var överbokat. Han bokades om till ett annat plan till Orhid samma dag, men fick först ombord veta att flighten omdirigerats till Skopje. Vid hemresan uppstod nytt strul. Planet var fullt och biljetten var inte till fullo betald. Först efter att ha förlorat två semesterdagar och betalat ytterligare 100 D-mark kom mannen hem. Båda trelleborgarna anmälde resebyrån i Malmö och reste krav på skadestånd: kvinnan med totalt 5500 kronor och mannen med drygt 4000 kronor. Resebyrån hänvisade dock bara till att det som skett låg utanför deras kontroll. Och ARN avslog alltså ärendet, eftersom man ansåg att resebyrån inte kunde hållas ansvarig och flygbolaget inte har något kontor i Sverige.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons