Nyheter

Trelleborgare i Norge

Mer lik än olik. Så beskriver Ola Stattin, som är uppvuxen i Trelleborg, men sedan fem år bosatt i Norge, den norska julen.
Nyheter • Publicerad 19 december 2003

- Det här blir den första julen jag tillbringar i Norge, berättar han. Om den blir helt igenom norsk återstår dock att se. - Familjen jag och min fru Mette ska vara hos kommer från Danmark så det finns väl en viss risk för kulturkrock, skrattar Ola Stattin. Med säkerhet vet han att det kommer att finnas massor med god fisk på julbordet. - De käkar lutfisk som är ungefär som vår, men skinka har de inte, så det kommer jag nog att sakna lite. Dessutom har de något som heter ribbe, jag tror att det är fläsk. Ola Stattin konstaterar att för honom är det numera maten och inte klapparna som är det viktiga med julen, även om julmat inte är det godaste han vet. - Det händer att norrmännen går i kyrkan när det är jul, det är väl som hemma, funderar han. Men julotta är nog inte så utbrett här. För Ola Stattin själv är det allra viktigaste att få vara med familjen och koppla av. - Snö hör också julen till, säger han och konstaterar nöjt att den ligger en decimeter djup och vit, men att det inte finns några garantier för att den gör det den 24:e december. - Den kommer och går, förklarar Ola Stattin. Nyår är inte så traditionsbundet som julen. - Det gäller bara att partaja in det nya året. Norrmännen är stenhårda på att festa, där ligger vi svenskar i lä. Fyrverkerier är däremot lika självklara i Norge som de är här. - Men det ka

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.