Annons
Nyheter

Tre döda i folkfesten trots snabba räddningsinsatser

Det vilade en tryckt stämning över Mora dagen efter den stora skidfesten Vasaloppet. Tre skidåkare omkom under söndagen. Två av åkarna segnade ner i spåret och en avled tidigt på morgonen på väg till starten.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2005

Vasaloppet har tidigare varit relativt förskonat från dödsfall trots att det rör sig om ett av de verkliga styrkeproven inom svensk idrott som varje år samlar över 20000 deltagare i skidspåren.

Efter sju mils skidåkning med bara två mil från målet i Mora segnade en 30-årig norsk elitåkare ned i skidspåret strax före kontrollen i Hökberg.

Annons

– Trots en snabb hjälpinsats gick hans liv inte att rädda. Det rör sig om en mycket vältränad man som tävlat flitigt i såväl långlopp på skidor som cykel. Vi vet ännu inte vad som orsakat hans död. Vi väntar på ett svar från obduktionen, men det kommer att ta en viss tid, säger Vasaloppets tävlingsläkare Ulf Hållmarker.

Norrmannens kamrater och anhöriga uppger för den norska tidningen Verdens Gang att han var mycket vältränad och i bästa tänkbara form och han hade inte visat några tecken på sjukdom. När den 30-årige norrmannen låg livlös vid spåret kom en norsk läkare på skidor på väg mot målet i Mora. Han satte genast i gång med hjärt- och lungräddning.

– En av våra sjukvårdspatruller var också snabbt på plats och trots att de använde sig av en defibrillator så lyckades de inte få liv i mannen, säger Ulf Hållmarker.

Vid varje större kontroll efter Vasaloppets spår finns sjukvårdspatruller redo för att rycka ut med insatser för att rädda liv.

– Vi har en hög beredskap och har i år lånat in räddningsutrustning i form av bland annat defibrillatorer så att samtliga sjukvårdspatruller efter banan skulle ha bästa tänkbara utrustning. Den snabba insatsen har räddat flera liv under tidigare års Vasalopp, säger Ulf Hållmarker. En 68-årig man föll ihop vid spåret ett par kilometer efter Evertsberg efter närmare fem mils skidåkning. Inte heller den 68-årige mannens liv gick att rädda.

– Även hans dödsfall kommer att utredas, men vi misstänker att det kan röra sig om en hjärtinfarkt. Han var ju i den kritiska åldern för den här typen av sjukdomar, säger tävlingsläkare Hållmarker.

En 60-årig man avled vid fyratiden på söndagsmorgonen under färden till Mora sjukhus. Mannen insjuknade när han och hans kamrater skulle ge sig iväg med buss från Mora till starten i Sälen. Mannen föll ihop och klagade över bröstsmärtor. (TT)

Ove Byström

Mora
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons