Annons
Nyheter

Tre av fyra rymlingar gripna

Tre av de fyra rymlingarna från Hallfängelset har gripits, samtliga har varit tystlåtna i de polisförhör som genomförts. Den tredje rymlingen, 27-åringen, greps strax efter klockan två på eftermiddagen nära Grindsjön där också flyktbilen hittades.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2004

"Han var inte beväpnad så vitt jag vet, säger polisens presstalesman Sven-Åke Claesson till TT." 27-åringen fördes till Kronobergshäktet i Stockholm. Dit togs också 29-åringen som greps tidigare under dagen i samma område, inte långt ifrån den plats där hans kumpan, 35-åringen infångades i går. På eftemiddagen var fortfarande 31-årige Tony Olsson, bland annat dömd för mordet på två polismän i Malexander 1999, på fri fot. Rymningen inträffade på tisdagskvällen. Centralvakten på Hall fick ett samtal där en intern på en av avdelningarna bad om hjälp. Två anställda gick dit och möttes av Tony Olsson som hotade med pistol. Vårdarna tvingades lämna ifrån sig nyckelknipporna. Sedan låste Olsson upp dörrarna till de tre celler där de andra rymlingarna satt. De fyra låste in en av vårdarna i en cell och tog den andra med sig genom en kulvert. När internerna kom till ett besöksrum vid centralvakten inträffade skottlossning. "Rymlingarna hade tillgång till mobiltelefoner och vapen. Vi misstänker att de hade två pistoler, säger Rikskriminalpolisens chef Lars Nylén." Under torsdagen hölls fortsatta förhör med personal och interner på Hall. Enligt Lars Nylén har hittills ingen ur Hallanstaltens personal förklarats misstänkt för brott. Polisen är dock ytterst sparsam med kommentarer om vad som framkommit i förhören. Rymlingarna är nu misstänkta för människorov, grovt vapenbrott, grovt olaga hot samt olaga frihetsberövande. "Människorov är ett av de grövsta brotten i brottsbalken och ger minst fyra års fängelse och ända upp till livstid, säger chefsåklagare Stefan Bergman." De infångade rymlingarna är enligt polisen mycket förtegna. Polisen hade information om att Tony Olsson troligen planerade en flykt. Uppgifterna bekräftas av Lars Nylén för Sveriges Radios Ekoredaktion. Men det förnekar Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetsansvarige Christer Isaksson i Ekot. Däremot säger han att polisen varnats för att 27-åringen, som rymt flera gånger tidigare, kunde ha planer på att fly igen. "Därför vidtog vi åtgärder för att säkra hans placering, säger Isaksson." På torsdagseftermiddagen svävade ännu polisens helikopter över Grindsjön. Trots spaningarna var badplatsen vid sjön full av besökare. "Jag tror att många har svårt att förstå att det här är verkligt. Jag träffade just en kvinna som varit nere vid badet med sin lilla flicka. Det skulle jag aldrig göra, säger Eha Kern, som driver en liten gårdsbutik i närheten av sjön."

Carl Johan Engvall c-j.engvall@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons