Annons
Nyheter

Traditionella julkort fortfarande populära

Traditionen att skicka julkort med posten står sig ganska bra trots elektronisk konkurrens. Enligt Postens första prognos skickas i år 44 miljoner julhälsningar, jämfört med 45,5 miljoner förra året.
Nyheter • Publicerad 23 december 2004

Antalet har dock minskat med en tredjedel sedan toppåret 1995 då vi skickade över 67 miljoner julkort. Det senaste decenniet har ju medfört nya möjligheter till elektroniska julhälsningar via exempelvis e-post och sms. Postens vd och koncernchef Erik Olsson är trots allt nöjd med årets volym.

– Vi gläds åt att traditionen att skicka julkort håller i sig och står sig väl i konkurrensen med andra alternativ, säger han.

Annons

I kampen mot de elektroniska utmanarna har Posten rustat sig med en undersökning som visar att 86 procent av svenskarna föredrar att få en traditionell julhälsning med brevbäraren. Ändå finns det möjlighet att skicka elektroniska julkort via Postens egen webbplats.

Inför julhelgen fördubblas volymerna av vanlig post. 9000 personer, främst skolungdomar, har anställts extra för att sortera och dela ut julkort. Det är lika många som förra året.

Julkort med julfrimärke lovade Posten att dela ut före jul om de postats senast den 16 december. Eftersom många julhälsningar har vanligt frimärke är julkortsstatistiken något osäker. Siffran 44 miljoner är en uppskattning. En mer exakt uppgift kommer i början av nästa år.

Om antalet julkort är på nedgång gäller det rakt motsatta för brev till tomten. Postterminalen i Tomteboda har i år tagit emot 70000 brev till tomten, vilket är dubbelt så många som förra året. Tomten har lovat att svara med en liten julklapp till alla barn som skriver. En förklaring till den ökade tomtekorrespondensen är att det i år har funnits förtryckta kort att tillgå i landets postbutiker. (TT)

Staffan Olsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons