Annons
Nyheter

Tomma lägenheter för asylsökande

Kommunala bostadsbolaget Österlenhem kan i ett slag få uthyrt sina lediga lägenheter i Onslunda och Spjutstorp. Men då krävs det att Tomelilla kommun svarar ja på en förfrågan från Migrationsverkets om att ta emot asylsökande flyktingar.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2002

- Det finns skäl att allvarligt diskutera Migrationsverkets förfrågan, anser kommunalrådet John Johansson (m). Anders Westerberg, ställföreträdande generaldirektör för Migrationsverket, besökte på torsdagen Tomelilla och informerade kommunledningen om det stora behovet av bostäder till asylsökande. I år räknar verket med att det kommer 30 000 asylsökande. - Någonstans måste de placeras. Vi kan inte bara säga att andra kommuner ska ta ansvaret, säger John Johansson. Men han sticker inte under stol med att Tomelilla kommun också kan tjäna en del på att ta emot asylsökande. - Vi vill få lägenheter uthyrda och ruljangs i kommunen, säger han. Det handlar enligt John Johansson om att hyra ut omkring 25 lediga lägenheter i Onslunda och Spjutstorp till Migrationsverket. Hur många asylsökande det rör sig om är ännu inte preciserat. Verket står för kostnaderna för flyktingarna och ersätter kommunen för skolgång och annat. Ersättningen är schablonberäknad och i vissa fall kan det naturligtvis bli dyrare för kommunen än vad staten betalar, enligt John Johansson. Får de asylsökande stanna i Sverige, blir det sedan en fråga för Integrationsverket att hitta en kommun som är villiga att ta emot dem. förfrågan på remiss Tomelilla kommun har redan fått en förfrågan från Integrationsverket om att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd. Den förfrågan är ute på remiss till de olika nämnderna. I fjor sade majoriteten i kommunstyrelsen nej till en begäran från Migratiosnverket med hänvisning bland annat till att Tomelilla kommun i första hand måste lägga sina resurser på de flyktingar som redan finns i kommunen. Tomelilla kommun deklarerade dock att den var beredd att ta upp ärendet igen när de statliga reglerna för bidrag ändrats så att kommunens kostnader täcks fullt ut. Det är inte aktuellt att både ta emot asylsökande och flyktingar med uppehållstillstånd, enligt John Johansson. Nu ska en arbetsgrupp närmare undersöka förutsättningarna för kommunen att ta emot asylsökande. I slutet av maj ska frågan avgöras av politikerna i kommunstyrelsen. John Johansson säger att han har goda erfarenheter av den senaste gången som Tomelilla kommun tog emot asylsökande. Det var i mitten av 1990-talet och merparten av de asylsökande kom då från det forna Jugoslavien. De asylsökande som nu väntar på att få någonstans mer hemlikt att bo än på en förläggning kommer från över hundra olika länder. En stor grupp är kurder från norra Irak.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons