Annons
Nyheter

Tomelilla kräver beskedom gastronomisk skola

Nu kräver Tomelilla kommun besked från Högskolan i Kristianstad. Blir det över huvud taget någon gastronomisk högskoleutbildning på Österlen?Den frågan ställer Hanseric Jonsgården, näringslivssekreterare i Tomelilla kommun, i ett brev till styrelsen för högskolan.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2002

- Vi vill ha reda på vad det är som gäller. Vi hör ingenting från högskolan, säger Hanseric Jonsgården. Av brevet till styrelsen framgår att mycket fortfarande är oklart. Finansieringen av skolan är inte löst, utbildningen är inte godkänd av högskoleverket och beslut om att bygga lokaler för skolan har inte heller tagits. - Kristianstads kommun vill bygga, men högskolan har inga pengar, säger Hanseric Jonsgården. Dessutom har en eventuell start för skolan flyttats fram från hösten 2003 till januari 2004. I november i fjor togs ett beslut om att Kristianstad och Tomelilla kommun ska vara med i planeringen av skolan. "Vi har upplevt att Högskolan inte har visat något större intresse att involvera kommunerna i arbetet med att ta fram en bra och attraktiv högskoleutbildning inom det gastronomiska området", hävdar Jonsgården. Han tillägger att kontakterna mellan de båda kommunerna Kristianstad och Tomelilla fungerar utan problem. Malin Irhammar, prorektor på högskolan, har ännu inte sett brevet från Tomelilla kommun. Idag kommer gastronomiutbildningen upp som en punkt på ett möte med styrelsen för högskolan. Men det rör sig bara om en lägesrapport, enligt Irhammar. - Arbetet har gått i stå,erkänner hon. Men vi måste få klart med ekonomin för byggnaderna till högskolan. Högskolan har också sökt statliga pengar till projektet, men ännu inte fått besked. - Vi kan inte ha några formella möten förrän vi har något att ha möte om, säger Irhammar. Hon säger dock att målsättningen fortfarande är att starta utbildningen vårterminen 2004. - Ett beslut om utbildningen måste tas i juni av styrelsen, säger hon. Hon hävdar också att Tomelilla kommun har full insyn och är delaktig i projektet. Kristianstad och Tomelilla gick samman och vann till slut dragkampen om var den nya utbildningen ska placeras. Enligt det framarbetade förslaget skulle huvuddelen av matutbildningen förläggas till Kristianstad, men den goda matkulturen på Österlen skulle också utnyttjas. Men Tomelilla kommun är beredd att försöka arrangera utbildningen på alternativa sätt. - Sker det ingenting får vi söka nya vägar. Det här är dåligt skött av högskolan, anser Hanseric Jonsgården.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons