Annons
Nyheter

Tolv års jakt på Jackson över

En överraskande fullständig seger för Michael Jackson. En lika total förlust för åklagaren Tom Sneddon som lett tolv års jakt på stjärnan. En jakt som Sneddon inte ångrar. På punkt efter punkt förklarade juryn Jackson oskyldig till anklagelser om övergrepp på en pojke.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2005
Michael Jackson, lättad men samlad efter domen. Bild: AFP PHOTO/POOL/Ric FrancisFoto: 

När juryns utslag kom bröt ett öronbedövande jubel ut i den stora skara Jacksonanhängare som väntade utanför domstolen i Santa Maria i Kalifornien på måndagen. De dansade, kramades, grät och skrek av glädje. Vita duvor släpptes fria och luften fylldes med konfetti. Minst en kvinna svimmade och en kvinna fördes till sjukhus med ambulans. Distriktsåklagaren Sneddon, som just genomlidit sin karriärs största bakslag, sade att han skulle kunna göra om alltsammans om nya anklagelser framförs mot popstjärnan, skriver AFP. Sneddon sade att han och hans medarbetare gjort ett bra arbete, varit professionella och inte hade något att be om ursäkt för.

– Vi gjorde ett samvetsgrant och noggrant arbete. Det gjorde också polisen som utrett detta, sade den till synes surmulne Sneddon vid en kort presskonferens.

Annons

Han medgav att han var besviken över utgången. Överraskningar åt det ena eller andra hållet ingår i spelet, sade han dock. Desto större glädje uttryckte Jacksons förra hustru Debbie Rowe över utgången. Hon hade kallats av åklagaren att vittna och i vittnesbåset beskrev hon sin förre man som en fantastisk far och generös man omgiven av "gamar".

– Debbie är överlycklig över att rättsväsendet verkligen fungerar oavsett vilken sida som kallat henne att vittna, sade hennes advokat.

Rowe fick två barn tillsammans med Jackson. Efter skilsmässan ligger paret i vårdnadstvist, vilket inte hindrade henne att beskriva honom som en kärleksfull far.

Tom Sneddon drev åtalet mot Jackson i tio punkter, varav fyra gällde sexuella övergrepp på en då 13-årig pojke. Dessutom anklagades Jackson för att ha planerat kidnappning av 13-åringen och hans familj och för att ha bjudit pojken på alkohol.

Om juryn funnit Jackson skyldig till allt detta riskerade han nära 20 år i fängelse.

Men efter en fyra månader lång rättegång fattade juryn det tiofaldiga beslutet: Oskyldig. De tolv jurymedlemmarna förklarade efteråt att de granskat bevisen och vittnesmålen omsorgsfullt och de var fullkomligt säkra när de fattade beslutet. Juryn sade att den hoppades ha lämnat ett bidrag till USA:s rättshistoria.

– Vi fällde med förvissning vårt utslag.

När det var klart brast Jacksons mor Katherine Jackson och en av hans försvarare, Susan Yu, i gråt.

Huvudpersonen själv såg fullständigt bedövad ut när han spöklikt blek och mager lämnade domstolen för att försvinna i en blänkande svart jättebil till sin ranch Neverland.

Medan juryn läste sitt utslag fattade Jackson försvararen Tom Mesereaus hand och baddade sina ögon med en näsduk, skriver Reuters. Pastorn och medborgarrättskämpen Jesse Jackson berättade att han bett tillsammans med Michael Jackson inför måndagens avgörande. Pastor Jackson hoppades att Michael lärt något av sin kamp med rättsväsendet.

Annons

– Det har varit en plågsam process. Den läkande processen börjar nu, sade Jesse Jackson.

– Michael måste fundera över olämpligheterna som ställde till med problem för honom.

Popstjärnan har aldrig förnekat att en del av hans unga gäster på Neverland fått dela säng med honom. Men han har försäkrat att alltsammans var fullständigt oskyldigt. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons