Nyheter

Tjuvar skar sönder förtält på campingplatser

Kläder, mobiltelefoner, pengar, väskor och mc-ställ till ett värde av tusentals kronor försvann under natten till måndagen från Bingsmarkens och Skateholms campingplatser. Sammanlagt utsattes minst 14 campare för inbrott i förtälten.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2004

Rikard Rosenberg fick på måndagen gå runt med en tejprulle och laga både sitt eget och grannarnas förtält efter att de skurits sönder av tjuvar.BILD: TOMAS NYBERG Polisen misstänker att det rör sig om en liga som åker runt och skär upp upp fönstren i förtälten för att därefter stjäla det som finns innanför. I något fall har de även smugit sig in i husvagnarna. Förra veckan drabbades två campingplatser i trakterna kring Åhus av likadana inbrott. Även där skars ett stort antal förtält upp med hjälp av kniv. Värst drabbade den här gången blev Skateholms camping. Trots höga staket runtom campingen och skyltar om vaktbolag smög sig någon in och skar sönder minst ett tiotal förtält. - Det här är första gången något sådant här händer. Ändå har vi vaktbolag som besöker campingen varje natt, säger Thomas Larsson som har arrenderat campingen i Skateholm i tio år. Han bor själv på campingen och blev bestulen på en del kläder som de förvarade i förtältet. En norsk familj, som tillfälligt hyrde en husvagn på campingen, blev bestulna både på sina resväskor samt tillhörigheter som fanns inne i husvagnen. Stölderna var det givna samtalsämnet på Skateholms camping under måndagsförmiddagen. Många kände nu oro för att det ska hända igen. Pia Ösi tillhör långliggarna och hon kommer nu att vara försiktigare. - Man kommer ju inte att ha några värdesaker där ute, men det är svårt. Man kan ju inte ha allting därinne i husvagnen, säger hon. Hon och hennes sambo blev av med två skinnställ till motorcykeln samt hjälmar. Dessutom hade de glömt en mobiltelefon på bordet i förtältet, även den var borta när de vaknade. Tjuvarna, mycket tyder på att det varit flera personer, har agerat mycket tyst och försiktigt. Ingen på campingen har uppgett att de vaknat och sett någonting. Pia Ösi har till och med en hund men inte heller den vaknade. - Hon låg hos oss inne i husvagnen. Hon brukar morra när det kommer någon men i natt har vi inte hört henne, säger Pia Ösi. Det är inte bara det som stulits som orsakar problem för de som utsatts, att ersätta en sönderskuren ruta i ett förtält kostar mellan 1 000 och 1 500 kronor. - Det är väl tur att det bara är materiella skador men det blir så mycket jobb också med försäkringsbolag och allt, säger Pia Ösis sambo Rikard Stenberg. Polisen hade på måndagseftermiddagen ännu inga spår efter gärningsmännen. Ingen på campingen har uppgett att de sett någonting misstänkt. - Vi har ingenting att gå efter. Nu får vi vänta och se om vi får in tips, säger Stefan Appelberg, närpolischef i Trelleborg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.