Annons
Nyheter

Tito Beltrán överklagar våldtäktsdom

(Uppdaterad). Operasångaren Tito Beltrán överklagar fängelsdomen för våldtäkt. Beltráns advokat, Tomas Nilsson, lämnade för en liten stund sedan in överklagandet till domstolen.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

I överklagandet sågar Tomas Nilsson i det närmaste helt det resonemang som ligger till grund för tingsrättens fällande dom och de tvååriga fängelsestraff som utdömdes i Ystads tingsrätt. Tingsrättens domskäl innehåller åtskilliga brister, ofullståndiga resonemang och direkta felaktigheter, menar han.

Bland annat pekas på barnflickans oförmåga att inför tingsrätten återge vad hon sagt till sin arbetsgivare, Maria Lundqvist, när hon återvände efter den våldtäkt som ska ha skett på Beltráns hotellrum. De vetenskapliga rön kring minnesfunktioner som lades fram i samband med huvudförhandlingarna i Ystad ska inte heller ha tillmäts tillräcklig betydelse, enligt Nilsson.

Annons

Det var i samband med en turné med Rhapsody in Rock på Svanholms slott 1999 som skåderspelerskan Maria Lundqvists medföljande då 18-åriga barnflicka ska ha våldtogs på Nötesjö värdshus i Svedala. Enligt tingsrätten är Tito Beltrán skyldig till våldtäkten. Domen avkunnades i tisdags. Överklagandet är inlämnat till tingsrätten i Ystad, men kommer att behandlas av hovrätten i Malmö.

När det gäller vittnesuppgifterna från Robert Wells och Anders Berglund skriver Tomas Nilsson att "tingsrätten underlåtit att notera väsentliga uppgifter, t ex gäller detta Monica Dahlström-Lannes besked till Wells angående Beltrán: "han är sjuk och jag ska sätta dit honom".

Dahlström-Lannes var den före detta polis som långt efter att händelsen ska ha inträffat närmade sig Maria Lundqvist och förmådde henne övertyga den idag 26-åriga barnflickan att polisanmäla Tito Beltrán för våldtäkt.

Tomas Nilsson stannar dock inte vid det. Han hävdar också att tingsrätten gjort sig skyldig till ett "tankefel som framstår som frapperande" när det gäller om manlig sädesvätska luktar eller inte.

Vid rättegången hävdade Maria Lundqvist att hon känt igen lukten från sperma på barnflickans trosor, något som försvaret försökte slå hål

på genom att lägga fram vetenskapliga rapporter som undergrävde påståendet. Poängen, menar Nilsson, handlar om Maria Lundkvists trovärdighet och inte om den juridiska innebörden.I korthet ansåg tingsrätten att den frågan är mindre intressant eftersom en våldtäkt inte kräver ett fullbordat samlag.

Även polis och åklagare får kritik. Förundersökningen är "behäftad med utredningsbrister". Bland annat eftersom man låtit den före detta polisen, Monica Dahlström-Lannes som utomstående, delta i brottsutredningen.

Försvaret vill i de kommande hovrättsförhandlingarna också kalla Maria Lundqvist, Carola Häggkvist, Robert Wells, Anders Berglund, Monica Dahlström-Lannes samt ytterligare ett antal personer till förnyade förhör.Tito Beltrán vill också ha en ny rättegång så snart som möjligt.Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons