Annons
Nyheter

Tio jobb till försvinner på Trelleborg

Nio kollektivanställda varslas om uppsägning på Trelleborg Protective Products i Ystad. Bantningen av personalstyrkan motiveras med sjunkande orderingång.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2004

- Det är sjätte månaden på raken som vi märkt tendensen. Företaget måste ha en organisation som kan anpassa sig och därför drar vi ner på antalet anställda, säger vd Jonas Lundberg till YA. Sammanlagt handlar det om tio tjänster. Förutom de kollektivanställda berörs en chefstjänst som blivit vakant men inte kommer att tillsättas. Så sent som i november i fjor miste 18 personer jobbet på Trelleborgs anläggning i Ystad. Anledningen var att en del av produktionen flyttades till Litauen. Det senaste varslet innebär att styrkan reduceras från 90 till 80 anställda. - Vi hade en boom efter terroristattackerna i USA den 11 september. Då anställdes mycket folk. Sedan har marknaden mättats och efterfrågan minskat. Men det förvånar mig inte om det kommer en större beställning redan under våren. Vem vet hur attentaten i Madrid påverkar oss, säger Jonas Lundberg. Det tar ganska lång tid att lära sig tillverka skyddsdräkter och sjukvårdstält, påpekar han. - Därför är det en svår balansgång för oss. Vi måste planera för att ha en viss överkapacitet och därmed kunna expediera en eventuell stororder. 80 anställda är en rimlig arbetsstyrka utifrån nuvarande orderingång, menar Jonas Lundberg. Kaj Ivarsson, klubbordförande för Industrifacket, håller med om att orderingången för tillfället är svag. - Där är inte jobb, så långt är det rätt, säger han. Däremot har han svårt att acceptera att företaget tidigare flyttat en del av verksamheten till Litauen. Det kan delvis ha bidragit till dagens situation, menar han. - Lägger man tillverkning på andra ställen än i Ystad så minskar ju produktionen hos oss, om man inte ökar volymen. Han anser även att ledningen tänker för kortsiktigt. - Om man lägger ut produktion i lågprisländer och kör kvartalskapitalism, då tär man hela tiden på det som finns. Man kan ju inte investera i någon ny maskin. På måndag inleder företagsledningen och facket förhandlingar. - Kanske kan man rädda något jobb, säger Kaj Ivarsson.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons