Annons
Nyheter

Tio befaras dö i påsktrafiken

Under påskhelgen väntas tio personer dö i trafikolyckor och ett par hundra skadas. "Vi kommer att övervaka påsktrafiken extra noga, säger polisinspektör Tomas Wikberg vid trafikpolisen i Umeå."
Nyheter • Publicerad 1 april 2004
Akrivbild: Hasse Fridén
Akrivbild: Hasse FridénFoto: 

Polisen i de fyra nordligaste länen planerar att i en samordnad aktion öka trafikövervakningen under påskhelgen. "Det gäller framför allt trafiken till och från fjällen. Det vi ska kontrollera är främst hastighet och nykterhet, säger polisinspektör Tomas Wikberg." Vägverkets statistik berättar att något fler personer dör och skadas i trafiken under påskhelgen än under "vanliga" helger. Enligt trafiksäkerhetsanalytiker Thomas Lekander är en orsak den ökande trafiken till skidorterna i norra Sverige. "Ett bra sätt att minska olycksrisken är att vara ute i god tid, hålla ordentligt avstånd till trafiken framför, vara utvilad, sitta bältad, undvika dumma omkörningar och hålla hastighetsgränsen. Det gäller också att vara vaksam på hur mycket alkohol man har druckit. Spriten sitter i längre än vad många tror, framhåller Thomas Lekander." "Se också till att lasta bilen förnuftigt. En takbox till exempel, kan förändra bilens köregenskaper." Under årets första två månader omkom 51 personer i vägtrafiken, vilket är något färre än under samma period förra året, då 61 personer omkom. "Det är en alldeles för kort period för att jag ska våga dra några slutsatser. Men även om det skulle vara fråga om en minskning är det alldeles för många människor. Jag tror inte att man inom någon annan samhällssektor skulle acceptera sådana dödstal som inom trafiken, säger Lars Bergfalk som är chef för Vägtrafikinspektionen." "Orsaken till att vi tillåter förhållandevis stora risker i vägtrafiken är, tror jag, att vi under 1960-, 70- och 80-talen blev vana vid betydligt högre dödstal. Dagens siffror ses därför som en framgång, även om de är alldeles för stora, säger Lars Bergfalk."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons