Annons
Nyheter

Tio års fängelse för Bobbys död

(Uppdaterad). Bobbys mamma och styvpappa frias från mord men fälls för att ha vållat hans död. De döms bland annat för grovt vållande till annans död till tio års fängelse. Mamman anses vara lika skyldig som styvpappan.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
Den döde Bobby vid begravningen. Arkivbild
Den döde Bobby vid begravningen. ArkivbildFoto: 

De båda åtalade fälls på samtliga punkter. Men tingsrätten väljer alternativyrkandet grovt vållande till annans död och grov misshandel i stället för mord. Det innebär att paret även fälls för bland annat brott mot griftefrid och grovt falskt larm. Rätten var enig i sin dom.

Mycket av åtalet byggde på de uppgifter som Bobbys mamma lämnat till polisen. Hon hävdade under rättegången att hon varit med om flera av övergreppen mot hennes son men att det skett under tvång. Hon vågade inte säga nej och vågade inte ta sonen med sig och fly.

Annons

Tingsrätten konstaterar i sin dom att hon gjort sig skyldig till lika omfattande brottslighet som mannen. Därför finns ingen anledning att ge henne ett lägre straff. När det gäller åklagarens krav på att paret ska dömas för mord konstaterar rätten att mamman och hennes sambo har varit fullständigt likgiltiga inför Bobbys allmänna välbefinnande genom att utsätta honom för en rad grymma övergrepp.

"Det skulle emellertid leda för långt att säga att de också varit likgiltiga inför frågan om han skulle dö av de övergrepp som de utsatte honom för eller, för att använda ett mera vardagligt uttryckssätt, att de struntade i om han levde eller dog. Åtalet för mord kan därför inte bifallas."

Enligt den rättsmedicinska undersökningen dog Bobby av aspiration, det vill säga att innehåll från magsäcken hamnat i lungorna. Försvaret ansåg under rättegången att detta kunde vara följden av Bobbys sjukdom eller av ett olycksfall. Tioårige Bobby bar på den genetiska störningen fragile X, vilket enligt medicinsk expertis ger ökad risk för epilepsi. Försvaret pekade också på möjligheten att Bobby satt en apelsinklyfta i halsen eller att bara en av de åtalade utsatt honom för våld. Tingsrätten finner inte något stöd för de teorierna och har inte heller i övrigt funnit stöd för annan bedömning än att dödsorsaken varit aspiration. Den förutsätter en medvetandesänkning och den drabbade Bobby genom att han som bestraffning fick ligga naken ute i snön, enligt domen.

Om pojken fått ett epilepsianfall så måste man juridiskt göra klart att det inte var en följd av nedkylningen och våldet i snön. Att anfallet skulle ha drabbat honom fristående från detta är i allra högsta grad ett verklighetsfrämmande antagande, konstaterar rätten.

På en av åtalspunkterna gör rätten en justering till Bobbys mammas fördel. Det handlar om flera fall av grovt olaga tvång där paret bland annat bundit fast pojken och misshandlat honom. Rätten konstaterar att mamman inte tagit aktiv del på samma sätt som mannen, men att hon sannolikt samtyckt till handlingarna och hon döms därför till medhjälp till dem. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons